Itsepäisen raivokasta ja kimuranttia menoa – Arviossa Tryer

Levyarvio julkaistu Infernossa 10/2014.

Kuva: Ville Anger

Tryer
Kukkia kaamoksesta
If Society
4_kirvesta

Johtuiko sitten humoristisesta Stryperin logon kierrättämisestä vai väärässä mielentilassa kuullusta näytebiisistä, mutta Tryerin debyytti Hero Quest (2012) meni korvien ohi sen kummemmin asiaa harmittelematta. Vahinko täytynee ottaa takaisin, sillä Kukkia kaamoksesta todistaa, ettei kyse ole turhannauramisesta tai keskinkertaisesta läpsytyksestä.

Bändin linjanveto on ihailtavan persoonallinen. Biisit vedetään itsepäisesti raivokkaalla laukkatempolla, jonka voi tulkita vaikutteeksi yhtä hyvin kasarihevistä kuin skeittipunkista. Alkuperällä ei tosin ole juuri väliä, niin hyvin kiihkeys natsaa kimuranttien biisien pirtaan. Muun muassa kikkailupunkyhtye Frivolvolista tutun Jussi Kaholan laulutulkinta on yhä niin omanlaista, että massaan ei hukuta senkään takia. Ei sillä, etteikö nytkin pulpahtaisi mieleen nimiä kuten Propagandhi tai jopa Abduktio, joille on yhteistä omaperäiset laulumelodiat ja tarve saada paljon tekstiä mahtumaan pieneen tilaan.

Kaholan suomeksi kirjoittamat tekstit herättävät huomiota. Ensivilkaisulla niiden sisältö ja sävyt eivät ole aivan yksiselitteisiä. Tyypillistä punklyriikkaa ne eivät ainakaan edusta.

Puoleensa yhä uudelleen vetävä albumi on luonut aivan omanlaisensa tunnelman, josta pompsahtaa esiin pari ensiluokkaisen tarttuvaa repäisyä kuten Mitä kauneus tuo tullessaan ja Vauhtisokeus.