Jää odottamaan lopullista, kaiken tuhoavaa kliimaksia – arviossa Thormesis

Julkaistu Infernossa 5/2019.

Thormesis
The Sixth
MDD

Kuudennen kokopitkänsä julkaissut Thormesis edustaa tämän päivän black metal -yhtyeiden sarjassa koulukuntaa, joka on kulkenut uransa alkuaikojen pakanallisesta mustasta metallista kohti sävykkäämpiä ja ”sivistyneempiä” maisemia.

The Sixth niputetaan yksiselitteisesti post-blackiksi, enkä väitä vastaan – musiikkinsa kun täyttää helposti kaikki kyseisen alagenren tunnusmerkit. Thormesisin metalli on myös jollain selittämättömällä tavalla hyvin saksalaista, mikä kävisi varmasti ilmi ilman paikallisella kielellä laulettuja sanoituksiakin, jotka kattavat noin puolet albumin tekstien sisällöstä.

The Sixth on hyvin tuotettua ja tanakkaa kamaa, josta voi vetää yhtäläisyysmerkkejä vaikkapa Anomalieen ja Harakiri for the Sky’hin. Meininki siis hellinee niin sanotun ”hyväsoundisen” tykityksen ystäviä, jotka eivät kaihda eeppisiä melodioita tai ajoittaisia komean tunnelmallisia maalailuja.

Thormesisin ilmaisu on huipputasolle noustakseen ehkä sittenkin hieman liian moitteetonta, koska homma jää odottamaan jonkinlaista lopullista, kaiken tuhoavaa kliimaksia, joka pääsisi iskemään arvaamattomuudellaan.