Kaikkeuden rajat ylittävä musikaalinen metamorfoosi – arviossa Ianai

Julkaistu Infernossa 6/2022.

27.08.2022
IANAI
Sunir
SVART

Entisen Swallow the Sun -synistin, multi-instrumentalisti Jaani Peuhun kanavoima Ianai-entiteetti asuttaa muusikoita Massive Attackistä, Clientista, HIMistä, Sisters of Mercystä, Theodor Bastardista, Lord of the Lostista, Souvenir Seasonista ja The Rasmuksesta.

Tämä kaikkeuden rajat ylittävä musikaalinen metamorfoosi on kuin Dead Can Dance kohtaisi Sigur Rósin Avatar-elokuvien soundtrack-kappaleista syntyneessä makroversumissa. Siellä porisee rajat rikkovaa maailmanmusiikkia, perinteisempää folkia ja modernimpaa post-rockia.

Olen täysin mykistynyt levyn kappaleiden voimasta ja tehokkuudesta. Yleensä nautin tämänkaltaisen musiikin huomattavan paljon arkaaisemmin ja primitiivisemmin esitettynä, joten vaikutus tuli jopa pienoisena yllätyksenä.
Meditatiivinen Sunir on ällistyttävän monikielinen ja monumentaalinen mestariteos. Upeaa, unenomaista ja maagista taidetta. Kuunnellaan mieluusti omassa rauhassa pimeässä tai suorassa auringonpaahteessa. Suositellaan ihmisille, jotka eivät seuraa putkiaivoisesti vain yhden tai kahden genren tapahtumia. Trippaileva seikkailuhenkikään ei ole pahitteeksi.

Ei tästä löydä mitään pahaa sanottavaa. Ihmeellisen hieno kiekko.

Lisää luettavaa