Kaukana muotivirtauksista – arviossa Terveiden Käsien kokoelma

Julkaistu Infernossa 8/2022.

09.11.2022
TERVEET KÄDET
Demon Seeds – The Complete 1989–2002 Studio Recordings
SVART

Suomen kaikkien aikojen legendaarisin hardcore-retkue, maailman ainoa oikea TK, tunnetaan erityisesti 1980-luvun klassikkomateriaalistaan. Hieman vähemmälle huomiolle ovat jääneet 1990-luvulla julkaistut TK-levyt, joita Svart on mahduttanut nyt iloksemme samoihin kansiin.

Kolmen levyn kokoelma on yhtä kuin neljä pitkäsoittoa vuosilta 1995–2000 plus ep:t ja demot siihen päälle. Suomen kieli ja puolen minuutin raivonpurkaukset jäivät kasarille. Tuhdilla kokiksella meuhkaa aiempaa metallisempi TK. Vaikka Tillin legendaariset vauhtikompit ajavat hommaa eteenpäin, tämän aikakauden Terveet Kädet myös groovailee synkeänhitaasti.

Metallisuus ei ole sattumaa, sillä pääasiallisessa biisintekovastuussa ovat Lene Leinonen ja Maike Valanne – etenkin jälkimmäisen FaffBey-tausta vaikuttanee asiaan. Valanteen rooli kasvoi jopa niin suureksi, että kauimmaksi perinteisestä TK-soundista ajautunut Non Ultra Descriptica -albumi (2000) oli jo kokonaan hänen säveltämänsä ja suurimmilta osin myös sanoittamansa.

TK ei ole milloinkaan lähtenyt muotivirtausten matkaan. Aiempaa pidemmät ja monipuolisemmat biisit tai kitarasoolot eivät muuttaneet torniolaislähtöistä punkjyrää toiseksi yhtyeeksi. Läjä rääkyy yhä kuten vain Läjä kykenee. Ja kun Tilli takoo tahdit, sepä jo melkein riittää tekemään TK:n.

Aiemmin julkaisemattomalle Cape Vortex -levylle (2002) rumpuihin vaihtui Sir Luttinen, ja meno on kauttaaltaan metallisen jämäkkää.

Lisää luettavaa