Kehuttavaa on hankala löytää – arviossa Inferitvm

Julkaistu Infernossa 3/2019.

Inferitvm
The Grimoires
Inverse

Hieman harvinaisemmasta black metal -kohteesta, Espanjan Mallorcalta, saapuva Inferitvm soittaa toisella levyllään musiikkia, jota kuvaillaan lehdistötiedotteessa ”nopeaksi, raa’aksi ja yksityiskohtia tihkuvaksi”. Joopa joo.

The Grimoires on teemalevy, jonka jokainen kappale kuvaa jonkinlaista loitsukirjaa, eli mukana ovat muun muassa joka kodista löytyvät Clavicula Salomonis ja Malleus Maleficarum. Aihepiiri on mielenkiintoinen, mutta Inferitvm ei saa potkittua hommaa oikein minkäänlaiseen lentoon – ei sanoituspuolella eikä musiikillisesti.

Selkeästi sylttytehtaalla haahuileva albumi tuo tyylillisesti mieleen lähinnä Ancientin, Dimmu Borgirin ja muinaisen Moonspellin kaltaisia melodisen mahtipontisia black metal -nimiä, mutta tyhjänpäiväiset kappaleet, ohuet soundit ja paikoin kovin kankealta kuulostava soitto eivät vakuuta. Vielä kun mukaan lasketaan noin tunnin kesto, kuunteluprosessi tuntuu kamalimmillaan melkeinpä kärsimykseltä.

Vaikka kehuttavaa on hankala löytää, on sanottava, että Inferitvm ei ole täysin tuhoon tuomittu tapaus. Puitteet ovat periaatteessa kasassa, paikoin ihan hyvinkin, mutta sisältö kumisee tyhjyyttään.