Kelluntaa universumin tähtipölyissä – arviossa Oceans of Slumber

Julkaistu Infernossa 8/2022.

04.11.2022
OCEANS OF SLUMBER
Starlight and Ash
CENTURY MEDIA

Teksasilainen Oceans of Slumber on tehnyt aina taiteellisesti kunnianhimoista ja hieman vaikeasti määriteltävää musiikkia. Metal-termin eteen on laitettu muun muassa määreitä progressive, gothic ja doom. Yhtyeen viidennen levyn myötä määrittely muuttuu entistä vaikeammaksi.

Starlight and Ashin tiedotteessa bändi kertoo, ettei kyseessä taida olla metallialbumi ensinkään. Levyn tyylisuunnaksi annetaan tunnetusta kirjallisesta genrestä väännetty new southern gothic. Biisintekijä-rumpali Dobber Beverly sanoo palanneensa vanhoihin inspiraationlähteisiin, Nick Caveen, Tom Waitsiin ja Leonard Coheniin. Toisaalta viitataan aiempiin covereihin muun muassa Type O Negativen ja Candlemassin kappaleista.

Tunnelmallinen Oceans of Slumber on aina ollut. Nyt atmosfäärit ovat kuitenkin entistä upottavampia. Välillä vaarana on, että kellutaan universumin tähtipölyissä vailla selkeitä huippukohtia.

Levyn toistuva kuuntelu kuitenkin paljastaa, että tarttumakohtia, kuten The Hanging Treen ”sometimes we forget / sometimes we regret” -toisto tai päätöskappale The Shipbuilders Sonin äärikoskettava loppunousu, alkaa löytyä. Huomionarvoista on sekin, että biisien kokonaismitat ovat lyhentyneet, mutta laajuuden tunne on kasvanut.

Lisää luettavaa