Kertakäyttöiseksi jäävä magnum opus – arviossa Dreamwalkers Inc.

Julkaistu Infernossa 10/2023.

31.12.2023
DREAMWALKERS INC.
The First Tragedy of Klahera
OMAKUSTANNE

Harva asia hirvittää levyarvioitsijaa yhtä paljon kuin miltei puolitoista tuntia progeheviä ja neoprogea steampunk-rockoopperana, joka on tallennettu omin kustantein konseptialbumiksi. Tätä hollantilainen Dreamwalkers Inc. nyt kuitenkin lyö pöytään.

The First Tragedy of Klahera selviää ylipituudestaan suht kunnialla, mutta ei tämä Ayreonin polulleen jättämiä leivänmuruja ainoiksi eväikseen napsiva taideteos kaikkein lyhytpinnaisimmille progefaneille kelpaa.

Tapahtumarikkaita kappaleita kasvatellaan tuskallisen kärsivällisesti kohti huippuja, jotka saavutetaan joskus, toisinaan taas ei. Musiikkiin mahtuu niin metallia, progemasturbaatiota kuin ihan silkkaa aulajatsiakin. Dramaattisesta musisoinnista juonellisen kokonaisuuden nivoo elokuvallinen dialogi ja kertojaääni.

Soittotaito on selviö, ja erityisesti basistin osaaminen ilahduttaa. Sovituksetkaan eivät onneksi ole niitä ennalta-arvattavampia. Ääninäyttelyn päärooleja on kaksi, joista bändiä vetävän kitaristi-laulajan Tom de Witin soundi miellyttää ja naisliidin teennäisyys ärsyttää.

Kinemaattinen magnum opus jää kertakäyttöiseksi, kun juoni on parilla kuuntelulla tuttu eikä musiikkikaan saa isoamaan enempää.

Lisää luettavaa