Kiehtova sekoitus uutta ja vanhaa, pyhää ja epäpyhää – arviossa Heiden

Julkaistu Infernossa 1/2023.

23.03.2023
HEIDEN
Andzjel
MAGICK DISK MUSICK

Tšekkiläinen Heiden on palannut kahden rokimman levyn jälkeen mustemman ja hivenen raaemman ilmaisun pariin. Andzjel-uutukainen on sekoitus maanmiestensä Master’s Hammerin omituisia ja äkkivääriä sävellyksiä sekä aimo annosta avantgardistista tunnelmointia ja jatsahtavan savuisia kiemuroita.

Levyllä on seitsemän black metalin pimeydestä inspiraatiota hakevaa kokeellisen postmetallista kappaletta, joiden sanoitukset kertovat Valkoisista Karpaateista sekä Žítkován jumalattarista, viisaista naisista, jotka neuvostosotilaat teloittivat toisen maailmansodan jälkeen.

Bändin yhdeksäs levy pursuaa kaunista fiilistelyä sekä taitavaa, hyvin omaperäistä ja genrejä rikkovaa musisointia, joka resonoi bändin miehistön historiallisen perinnön kanssa. Vaikka biiseissä on roimasti moderneja elementtejä, niiden tunnelma on vanhahtava ja jopa pölyinen. Todella kiehtova sekoitus uutta ja vanhaa, pyhää ja epäpyhää.

Andzjel on hullunkurinen ja samalla omituisen surullinen levy, josta löytää jokaisella kuuntelukerralla jotain yllättävää. Se suorastaan anelee useampia pyöräytyksiä ja kasvaa kerta kerralta suuremmaksi ja vaikuttavammaksi. Upea teos, joka ikävä kyllä missasi Infernon menneen vuoden parhaiden levyjen vuosiäänestyksen.

Lisää luettavaa