Kukkaketomaista tunnelmointia elämän suvantokohdissa kuunneltavaksi – arviossa Sivyj Yar

Julkaistu Infernossa 2/2022.

24.04.2022
SIVYJ YAR
Golden Threads
AVANTGARDE

Pietarissa majaileva kahden miehen black metal -bändi Сивый Яр, eli kotimaisittain Sivyj Yar, on tehnyt korona-aikakautena kokonaan akustisen levyn. Edelliset ovat sisältäneet progeilevaa ja kokeilevaa, post- black metaliin kallistuvaa pakanametallia. Nyt hypähdellään heleästi suoraan slaavilaiseen pakanalliseen esihistoriaan.

Tällä kertaa yksinään levyn tehnyt Vladimir soittaa pääinstrumenttinaan kanteleen tapaista guslia, keskiaikaista soitinta, jonka ympärille hän on rakentanut kepeästi soivan puolituntisen uuskeskiaikaisia sävellyksiä, joita kutsuu nokturneiksi. Ymmärrettävää. Iso osa kappaleista kuulostaa nimittäin lähinnä kehtolauluilta. Ehkä tätä musiikkia voisi kuvailla akustiseksi Alcestiksi. Myös Tenhi tulee vahvasti mieleen.

Levy on omistettu Juri Miroljuboville, historiallisen Velesin kirjan löytäjälle. Useimpien tutkijoiden mielestä kyseessä on tosin Miroljubovin itse kirjoittama väärennös. Velesin kirja käynnisti joka tapauksessa Venäjällä uuspakanuuden renessanssin, jonka voittokulku jatkuu edelleen Sivyj Yarin kaltaisten bändien ansiosta.

Kukkaketomaista ja kaunista tunnelmointia. Hauskasti polveilevaa, hitaasti soljuvaa eikä niin ryppyotsaista musiikkia elämän suvantokohdissa kuunneltavaksi.

Lisää luettavaa