Kunnianhimoisesta urakasta selvitään voittopuolisesti kuivin jaloin – arviossa Ultimatium

Julkaistu Infernossa 10/2020.

ULTIMATIUM
Virtuality
ROCKSHOTS

Kohta 20 vuotta operoinut eeppisen melodisen metallin konkariryhmä on kutonut neljännestä pitkäsoitostaan virtuaalimaailmaan liittyvän massiivisen konseptialbumin. Nykyään Tampereella vaikuttavan Ultimatium-nelikon hanke on kunnianhimoinen ja kokeileva, mutta ryhmä selviää urakastaan voittopuolisesti kuivin jaloin.

Virtualityn raidoille antaa pohjan perusrehellinen power metal. Mausteiksi on lyöty progekikkaa ja tummaa dramatiikkaa. Kahdentoista kappaleen järkäleen läpikäyminen ja sisäistäminen vaatii kuulijalta aikaa ja vaivaa, mutta Virtuality ei olekaan musiikillista pikaruokaa.

Albumin suolaksi voidaan laskea sen monipuolinen laulutyöskentely, jonka pääosaa esittää Tomi Viiltola ja sivurooleissa kuullaan Lost in Greyn Emily Leonea sekä Conquestistä ja Virtuocitystä tuttua Peter James Goodmania. Virtualityn puutteet taas ovat lähinnä biisimateriaalissa, joka on sinällään hyvin toteutettua, mutta hiukan liian tasapaksua ja yllätyksetöntä. Toisaalta se palvelee kokonaisuutta ja konseptia hyvin.

Oli miten oli, Virtuality jatkaa kunniakkaasti Ultimatiumin mittavaa uraa, jonka soisi jatkuvan genren kotoisen laidan elävöittämisen nimissä vielä pitkään.