Kunpa kaikki sivuprojektit olisivat näin tasokkaita – arviossa Karmakanic

Arvio julkaistu Infernossa 7/2016.

Karmakanic
Dot
InsideOut

 

Basisti Jonas Reingoldin (Flower Kings) luotsaama superkokoonpano Karmakanic on viettänyt pitkään hiljaiseloa. Nyt ilmestyvä Dot-pitkäsoitto on yhtyeen ensimmäinen viiteen vuoteen, ja ilokseni täytyy todeta, että eipä taika ole hävinnyt mihinkään.

Porukka on pysynyt muuten samana, mutta tällä kertaa rumpalin pallilla istuu jokapaikanhöylä Morgan Ågren (Kaipa), joka sopiikin kokoonpanoon mitä mainioimmin. Laulaja Göran Edman kuulostaa vakuuttavammalta kuin oman, keväällä ilmestyneen Headless-projektinsa levyllä. Andy Tillison (The Tangent) käy vierailemassa Hammondinsa kanssa parilla kappaleella.

Introna toimivan lyhykäisen nimibiisin jälkeen vuorossa on albumin pääteoksen ensimmäinen osa, God the Universe and Everything Else No Really Cares About, joka kestää viimeisenä kuultavan kakkososan kanssa yhteensä liki puoli tuntia. Reilut 20 minuuttia kellottava avausosa ei pääse kestostaan huolimatta kyllästyttämään vaan on kiistatta levyn mielenkiintoisin kappale. Ei sillä, että muutkaan esitykset olisivat mitenkään huonoja. Kyseessä on kaikin puolin tasapainoinen albumikokonaisuus.

Karmakanic on aina sekoittanut vanhan koulukunnan progea ja modernimpaa progressiivista heavyä. Yhdistelmä toimii hyvin, ja yhtye saa valjastettua kummankin tyylin parhaat puolet käyttöönsä hienosti. On hyvä, että varsinainen progemetalli on jätetty kokonaan paitsioon ja pidetty raskaus vain sävyinä. Näin etenkin, kun taitoa hienojen popkertosäkeiden säveltämiseen löytyy, mistä Higher Ground ja Steer by the Stars toimivat hyvinä esimerkkeinä.

Dot taitaa olla yksi Karmakanicin parhaista albumikokonaisuuksista. Kappaleita on määrällisesti melko vähän, mutta parempi niin kuin aivan liikaa. Kunpa kaikki sivuprojektit olisivat näin tasokkaita.