Kurssin korjaus kohti vesimiehen aikaa – arviossa Jess and the Ancient Ones

Levyarvio julkaistu Infernossa 10/2015.

Kuva: Eija Mäkivuoti

Jess and the Ancient Ones
Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes

Svart
3_kirvesta

Jess and the Ancient Ones oli itsensä mukaan nimetyllä esikoisellaan (2012) occult rock -yhtye ihmisille, jotka eivät pidä occult rockista. Tämä oli toimiva ratkaisu, sillä uudelleen päätään nostaneen genren pariin saapui uteliaita metallisemman polun kulkijoita. Kuopiolaisyhtye tarjosi jynkkyriffeihin nojaavan vaihtoehdon niille, jotka eivät olleet valmiita ”hippien hömpötyksiin”.

Heidän puolestaan toivon porttiteorian toimineen, sillä kakkoslevylle kurssia on korjattu nimensäkin mukaisesti kohti vesimiehen aikaa. Kitarat soivat yhä verrattain raskaina, mutta ensilevyn tasajalkaa lätäkössä hyppiminen on vaihtunut musiikin virrassa vapaammin lipumiseen. Levyn tuotanto ei ole pakkoretroilua tai väkisinraskailua, vaan analogi- ja digiajoilta mahdollisimman moniin korviin sopivat palaset valikoinutta.

Lähimpänä puhdasveristä psykedeliarockia ollaan The Equinox Death Tripillä, jolla bändi saa valjastettua sointinsa jännitteen kasvattamisen päänräjäytyksen partaalle. Toinen kohokohta on singlebiisi In Levitating Secret Dreams, joka on toisaalta mainiosti onnistunut The Devil’s Blood -pastissi. Manson- ja Hofmann-flirtit ovat varmaankin pakollisia alan bändeille ja, noh, nyt ne on tehty.

Levyn dynamiikka kärsii etupainoisesta kappalejärjestyksestä. Musiikin virta lipuu kyllä vapaasti mutta melkoisella kuohulla, ilman mahdollisuutta hengähdyshetkiin. Päätöskappale Goodbye to Virgin Grounds Forever tarjoaa taas silmät kiinni fiilisteltävää pariksikymmeneksi minuutiksi. Kunnianhimoinen sävellys jää puolitiehen, mutta kerrankin bändi heittäytyy huuruilun vietäväksi seurauksista välittämättä.

Occult rock -genre on saavuttanut Ghost-sirkus etunenässä kaupallisen potentiaalinsa lakipisteen. Toisessa päässä hämyillään undergroundnimien johdolla kuin kellarissa olisi ikuinen Woodstock. Jess and the Ancient Ones tasapainoilee keskitiellä tukevoittaen sekä vasemman että oikean jalkansa asemia.