Laatupörinää jälleen kerran – arviossa Sunn O)))

Julkaistu Infernossa 11/2019.

Sunn O)))
Life Metal / Pyroclasts
Southern Lord

Stephen O’Malleyn ja Greg Andersonin pyörittämä Sunn O ))) on edustanut kokeellisen metallin eturintamaa jo 20 vuoden ajan. Dronelegenda Earthin inspiroimana perustettu yhtye on saavuttanut vuosien varrella vankan maineen tinkimättömän ja meluisan äänitaiteen tekijänä, ja onpa uran varrelle mahtunut melko mielenkiintoisia kollaboraatioitakin, kuten esimerkiksi Scott Walkerin kanssa nauhoitettu Soused-albumi (2014).

Yhtyeen edellisestä pitkäsoitosta, Kannonista, on ehtinyt kulua muutama vuosi, mutta näköjään tauko on tehnyt hyvää, sillä päättyvänä vuonna bändi on julkaissut peräti kaksi levyä. Steve Albinin nauhoittamat teokset huokuvat uudenlaista energiaa ja eeppisyyttä, mikä on positiivista.

Levyistä ensimmäinen, Life Metal, on monipuolisin ja vivahteikkain Sunn O ))) -teos pitkään aikaan, ehkä jopa koskaan. Siis niin monipuolinen ja vivahteikas kuin dronemusiikki nyt ylipäätään voi olla. Pyroclasts on nauhoitettu samoissa sessioissa ja on tekijöidensä mukaan Life Metalin sisarlevy.

Periaatteessa en olisi pistänyt pahakseni, vaikka levyt olisivat ilmestyneet yhtenäisenä pakettina, sillä mielestäni Pyroclasts ei ole itsenäisenä kokonaisuutena aivan yhtä vahva kuin Life Metal.

Joka tapauksessa, laatupörinää jälleen kerran. Enpä olisi koskaan uskonut, että Sunn O))) voi kuulostaa näin iloiselta.