Läpileikkaus yhtyeen myöhempien aikojen rajummasta puolesta – arviossa Magnumin kokoelma

Julkaistu Infernossa 1/2021.

18.03.2021
Magnum
Dance of the Black Tattoo
STEAMHAMMER

Brittiläinen hard rock -veteraani Magnum päätti keksiä itselleen puuhaa viimevuotisen The Serpent Ringsin peruuntuneen promokiertueen ja tulevan levyn (joka on suunniteltu julkaistavaksi ensi vuonna) nauhoitusten välissä. Mikä olisikaan parempi tapa välttää unohduksiin vaipuminen kuin kokoelman julkaisu.

Siinä missä neljä vuotta sitten julkaistu The Valley of Tears -kokoelma keskittyi yhtyeen rauhallisempaan ja hienovaraisempaan puoleen, Dance of the Black Tattoo pyrkii tuomaan esiin sen rajumpaa puolta. Kovin raju yhtye Magnum ei ole ikinä ollut, joten erot kahden puolen välillä ovat häilyviä. Vaikka kyllähän orkesteri osaa laittaa häkää pönttöön, kun sille päälle sattuu.

Paketti koostuu niin harvinaisista livevedoista, studioraidoista kuin radioediteistä, ja koko hoito on tietysti remasteroitu ajantasalle. Kappalemateriaali painottuu viimeisen reilun kymmenen vuoden ajalle, poikkeuksina yhtyeen klassikkolevyn On a Storyteller’s Nightin (1985) nimikappale, Goodnight L.A:ltä (1990) lohkaistu Born to Be King ja sodanvastainen joululaulu On Christmas Day, joka löytyi alun perin Rock Art -levyltä (1994).

Magnum ei ole koskaan kuulunut genrensä kärkinimiin, mikä johtuu varsin epätasaisesta diskografiasta, mutta parhaimmillaan orkesteri osaa säveltää sangen iskeviä kappaleita. Tärkeimmät komponentit yhtälössä ovat kitaristi-johtohahmo Tony Clarkin ja laulaja Bob Catley, jotka ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 1972.

Jos yhtyeen myöhemmät vaiheet eivät ole tuttuja, Dance of the Black Tattoo toimii hyvänä muistutuksena, että nämä miehet ovat osanneet säveltää vanhoilla päivilläänkin melkoisen pätevää musiikkia.

Lisää luettavaa