Levyn äärellä viihtyy varsin vaivattomasti – arviossa Metal Churchin harvinaisuuskokoelma

Julkaistu Infernossa 5/2020.

Metal Church
From the Vault
Reaper

Pitkän linjan jenkkihevipumppu Metal Church oli yksi varhaisen thrash metal -skenen tärkeistä nimistä, vaikkei se koskaan Bay Arean isoimpien nimien joukkoon noussutkaan. Kurdt Vanderhoofin perustama yhtye on läpikäynyt vuosien varrella lukuisia miehistönvaihdoksia jättäen kitaristin ainoaksi alkuperäisjäseneksi. Parista hajoamisesta huolimatta Metal Church on puskenut 40 vuoden aikana pitkäsoittoja ulos varsin tasaiseen tahtiin ja keikkaillut samalla tiiviisti. Työjuhta lieneekin osuvin termi kuvaamaan yhtyettä.

From the Vault on harvinaisuuskokoelma, jolta löytyy muun muassa viimeisimmän Damned If You Do -levyn (2018) ylijäämäraitoja, livevetoja ja covereita sekä kolme täysin uutta sävellystä. Uusien kappaleiden parasta laatua edustaa kipakka Dead on the Vine, joka on muutenkin yksi levyn helmistä. Toinen sellainen on mielipuolisen koukuttava uusioversio Conductorista.

Metal Church ei ole koskaan ollut itselleni mikään kovin suuri juttu, enkä ole perehtynyt heidän tuotantoonsa mahdottoman syvällisesti. Silti levyn äärellä viihtyy varsin vaivattomasti, vaikka samaan aikaan on helppo ymmärtää, miksi yhtye ei koskaan noussut stadionluokkaan.