Liian hapokas kokemus – arviossa Orgöne

Julkaistu Infernossa 7/2020.

Orgöne
Mos/Fet
Heavy Psych Sounds

Nyt koetellaan ja kovasti. Kuuntelusessio on pakko jättää kesken jo ensimmäisessä kappaleessa, joka tosin kestää liki 20 minuuttia. Kyseinen Erstes Ritual on Hawkwindin ja Monster Magnetin hylkyosista koostettua hahmotonta happorockia, mikä ei välttämättä saa suuta vielä ihan mutruun. Laulaja Olga Rostropovitch sen sijaan saa eläytymällä musiikkiin pahimmalla mahdollisimmalla tavalla: teatraalisesti julistaen, nuotteja välttelevän epämääräisesti hoilottaen ja riivatun orgasmin kourissa naukuen, vieläpä eri kielillä.

Sama tajuntaa riipivä meininki jatkuu koko levyn. Karmivuus johtuu suurelta osin nimenomaan laulusta, mutta kauhua saa kokea myös kahelin sovitustyön vuoksi. Tolkuttoman mittaisissa biiseissä on osia, joista olisi saanut koostettua ihan mielekästäkin space rockia, vaan ei – etenkin pidempien kappaleiden koostaminen tuntuu olleen satunnaisgeneraattorin vastuulla.

Avantgardesta ja freerockista intoutuneen ranskalaisyhtyeen itsensä tuottama albumi kuulostaa siltä, että värkkäilty on todellakin ihan oman ”vision” mukaan. Tuhnuiset soundit ja ajoittain huojuvan soiton ymmärtää tässä genressä, mutta loputtomalta tuntuva 80-minuuttinen teatterikoulun bändikerhon päätöntä improvisointia on liian hapokas kokemus. Loppuun saakka kuuntelu-urakassa eivät selviä kuin kovimmat friikit.

Lisää luettavaa