Liian yksinkertainen soundtrack taidemaalari Varon upeille teoksille – arviossa Maud the Moth & Trajedesaliva

Julkaistu Infernossa 7/2023.

06.10.2023
MAUD THE MOTH & TRAJEDESALIVA
Bordando el Manto Terrestre
TIME RELEASED SOUND / WOODFORD HALSE

Trajedesaliva on espanjalainen dark ambient -projekti ja Maud the Moth madridilainen laulaja-pianisti. Yhdessä he ovat säveltäneet soundtrackin surrealistisen koulukunnan taidemaalarille Remedios Varolle.

Varo syntyi Espanjassa vuonna 1908, mutta joutui pakenemaan sisällissodan vuoksi Ranskaan. Lopulta toinen maailmansota ajoi naisen Meksikoon, jossa hän eli kuolinvuoteensa 1963 saakka. Varo oli kiinnostunut metafysiikasta, okkultismista, tieteestä ja magiasta sekä Hieronymous Boschin ja Francisco de Goyan helvetillisistä visioista. Hän tutki muutoksia ja mutaatioita, joissa ihmiset ottavat vieraita muotoja.

Bordando el Manto Terrestre kertoo Varon tarinan analogisten syntikoiden, akustisten instrumenttien sekä monipuolisten laulujen ja äänten avulla. Teos on toteutettu soittimilla, jotka ovat herkkiä ilmankosteuden muutoksille, minkä kuulee kevyesti epävireisenä fiiliksenä.

Varon maalauksia ihastellessa herää kuitenkin ajatus, että tämä on liian yksinkertainen soundtrack niin upeille teoksille. Biiseissä on aivan liikaa halpaa dark dungeon synth -piiparointia.

Lisää luettavaa