Menee musiikkiopiston pääsykoesoitosta – arviossa Ars Notoria

Julkaistu Infernossa 5/2023.

30.07.2023
ARS NOTORIA
Chronicles
GREAT DANE

Ranskalainen, venkuraista teknistä death metalia työstävä Ars Notoria on yhden miehen, kitaraa ja bassoa soittavan Antoine Grasserin hengentuote.

Tavallisemmin Beyond the Void -yhtyeessä musisoiva mies on ohjelmoinut proggikseensa myös rummut. Vierastyövoimaa Chronicles-levyllä edustaa viitisentoista hahmoa. Joka biisissä on eri örppääjä, ja muita erityistaitoja keitokseen tuo nivaska muusikkoja sellaisista naapurigenrejen bändeistä kuin Voorhees, Fractal Universe ja Toward the Throne.

Meno on kaoottisuuteen saakka hektistä ja soundi tukossa kuin Turusen pyssy. Jossain biisistä ja solistista toiseen tasaisen tylsänä jatkuvan ördän, sarjatuliaseen lailla pärisevän midirumpuinfernon, bassoakrobatian ja loputtomien temponvaihdosten sekä dissonanttisen kitaranvingutuksen alla piilee salavihkainen melodisuus, joka ei pääse koskaan kunnolla valloilleen.

Eniten häiritsee kuitenkin levottomuus: korva voi levätä jonkin sävelteeman tai selkeän riffin parissa kerrallaan korkeintaan neljä tahtia, kunnes taas kurvataan jonnekin toisaalle. Kyllä Chronicles varmaan musiikkiopiston pääsykoesoitosta menisi, mutta levyn viihdyttävyysarvosta en ole ihan yhtä varma.

Lisää luettavaa