Mitä mainiointa viihdykettä – arviossa Jorn

Arvio julkaistu Infernossa 7/2016.

Jorn
Heavy Rock Radio
Frontiers

 

Piskuisen Rjukanin norskikylän pieni suuri mies Jorn Lande tekee sen taas – onnistuneen coverlevyn. Vuoden 2007 Unlocking the Pastillä Lande istutti äänensä muun muassa Deep Purplen, Rainbow’n, Thin Lizzyn ja Bad Companyn tuotannon tulkiksi. Vuonna 2010 oli vuorossa Ronnie James Dion muistoa kunnioittava DIO, joka poiki Landelle paikan Heaven & Hell -solistina edesmenneen metallimerkkimiehen tribuuttikeikalla.

Tuoreella Heavy Rock Radiolla Jörkkä ammentaa luontevasti niin popista kuin metallistakin. Vaikka versiointeja ei ole perusraskasta soittoa ja soundia lukuun ottamatta sen kummemmin sovitettu, Foreignerin Rev on the Red Line, Kate Bushin Running Up That Hill, Eaglesin Hotel California, Iron Maidenin The Final Frontier ja Paul Stanleyn Live to Win soivat sulavasti ja konstailematta. Ylitse muiden levyltä nousevat Queenin Killer Queen sekä erityisesti John Farnhamin kasarihitti You’re the Voice, joihin Landen raspitenori luo aivan uudenlaista karismaa.

Coveräänitteet ja -esitykset ovat iskelmä- ja viihdemusiikissa – klassisesta puhumattakaan – enemmän standardi kuin kuriositeetti. Raskaan rockin puolella ne ovat vasta yleistymässä, tähän mennessä useimmiten hiomattomina timantteina. Jorn Landelle on pakko nostaa hattua nyt jo kolmesta onnistumisesta.

Vaikka miehen soundi ja esillepano on mallia perus, Landella on lainalevyillään uskomaton biisivainu. Hän poimii suosikkiensa tuotannoista kauttaaltaan vahvoja sävellyksiä, ja vieläpä niin, että kaikki itsestäänselvyydet loistavat poissaolollaan.

Heavy Rock Radio on peruslähtökohdistaan huolimatta mitä mainiointa viihdykettä avoimin mielin liikkeellä olevalle melodisen metallimusiikin ystävälle.