Modernin raskauden ja klassisen musiikin instrumentaation upea kohtaaminen – arviossa Jo Quail

Julkaistu Infernossa 6/2022.

19.09.2022
JO QUAIL
The Cartographer
BY NORSE

Brittiläinen sellovirtuoosi Jo Quail on tehnyt nimeä niin säveltäjänä, sooloartistina kuin eri orkestereiden kokoonpanoissa. The Cartographer on Roadburn-festivaalin tilaama teos, jota suunniteltiin esitettäväksi jo kaksi vuotta sitten. Teos sai ensi-iltansa tämän vuoden huhtikuussa 013-areenalla Tillburgissa ja on nyt saatavilla levytetyssä muodossa.

The Cartographerin tarkoituksena on tutkia välimaastoa, jossa moderni raskaus ja klassisen musiikin instrumentaatio kohtaavat. Teoksen lähtökohtana on toiminut viisi lausetta sisältävä tekstinpätkä, joista jokainen kuvaa sen yhtä osaa.

Hitaasti kasvava sävellys on dynamiikaltaan hienovarainen ja vaatii tavanomaista sinnikkäämpää keskittymistä. Mutta vaivannäkö myös palkitaan.

Toisinaan sello ottaa solistisen rooliin, mutta vähemmän kuin olisi ennakkoon ajatellut. Ääneen pääsevät myös viulisti Danielle Van Berkom ja pianisti Floris Verbei. Raskaimmillaan perkussiot pauhaavat varsin hypnoottisesti The New Trombone Collectiven luodessa torvillaan tanakkaa taustamaisemaa. Ajoittaiset laulut ja narraatiot sitovat draaman kaarta lujemmaksi.

Ehdottomasti yksi vuoden parhaista levyistä.

Lisää luettavaa