Mukaansatempaavaa raivon kanavointia – arviossa Soulfly

Julkaistu Infernossa 8/2022.

17.11.2022
SOULFLY
Totem
NUCLEAR BLAST

Max Cavalera jos kuka on menneisyytensä määrittelemä mies. Sepulturan haamu seuraa häntä loppuun saakka, mutta on ensiarvoisen tärkeää tiedostaa, kuinka paljon mies on tehnyt musiikkia vuoden 1996 Sepultura-eronsa jälkeen.

Huippukohtina ovat olleet Cavalera Conspiracyn ja Killer Be Killedin debyyttilevyt (2008 ja 2014), mutta myös Soulfly on julkaissut vähintään mukiinmenevää, paikoitellen loistavaa materiaalia. Totem on yhtyeen 12. levy ja kuuluu selvästi diskografian parhaimmistoon.

Alkupuolella keskitytään kanavoimaan silkkaa raivoa – ja mukaansatempaavasti kanavoidaankin. Esimerkiksi Rot in Pain on mallikappale siitä, kuinka tunkea alle kolmeen minuuttiin useamman sortin tykittelyä black metal -sävyistä groove metaliin.

Finaali Spirit Animal suorittaa samaa yhdistelyä huomattavasti laajemmassa mitassa. Yhdeksän minuutin aikana tehdään matkaa muun muassa Sepulturan ajoilta tutuissa tribalistisissa tunnelmissa ja päädytään lopulta äärimmäisen vangitseviin kaikuisiin dub-ulottuvuuksiin. Kappaleen torvisektiolla marinoitua loppua olisi voinut venyttää jopa entistäkin pidemmäksi, niin maukas se on.

Lisää luettavaa