Musiikki rullaa ja polveilee, mutta heavyn grand old ladyn ääni kuormittaa sävellyksiä liikaa – arviossa Velvet Viper

Julkaistu Infernossa 4/2021.

VELVET VIPER
Cosmic Healer
MASSACRE

Saksalainen Velvet Viper on tahkonnut heavy metaliaan 1990-luvun alkupäivistä saakka, joskin toisen levynsä The 4th Quest for Fantasyn (1992) jälkeen yhtye katosi kartalta liki 30 vuodeksi. Vuoden 2017 uudelleenkasaamisensa jälkeen Velvet Viperin julkaisutahti on ollut suorastaan hengästyttävä: Cosmic Healer on peräti yhtyeen viides levy reilun kolmen vuoden sisään.

Velvet Viperin erikoisuus on perinteisen heavy metalin eurooppalainen grand old lady, laulaja Jutta Weinhold, 73, joka aloitti soolouransa jo 1970-luvun puolivälissä. Cosmic Healeristäkin paistaa läpi Weinholdin väärentämätön asenne musiikinlajiaan kohtaan, mutta siitä ei pääse mihinkään, että hän on vanha nainen, joka kuulostaa, noh, vanhalta naiselta. Ilman mitään ikärasismia ja kaikella rakkaudella, Weinholdin ääni on kuin satukirjan noita-akalla, mikä on tavallaan tällaisessa musiikissa mainio mauste, mutta toisaalta se kuormittaa levyn sävellyksiä aivan liikaa.

Weinhold kokosi Velvet Viperin uudestaan nuorista saksalaismuusikoista, jotka soittavat pirun hyvin. Myös levyn biisit ovat kauttaaltaan hyviä. Perinteisen hevin soundimaailma, kompit, sovitukset ja melodiat lyövät kättä death- ja thrash metal -painotteisten riffien kanssa. Musiikki rullaa ja polveilee mielenkiintoisesti, mutta en voi olla miettimättä, miltä levy kuulostaisi, jos biisit vedettäisiin verevällä kolmikymppisen äänellä.

Joka tapauksessa nostan Jutta Weinholdille isosti hattua pitkästä ja ansiokkaasta elämäntyöstä eurooppalaisen metallimusiikin hyväksi.