Näkemyksen ja tyylitajun vahvaa yhdistelmää ei voi kuin arvostaa – arviossa Black Beast

Julkaistu Infernossa 11/2019.

Black Beast
Nocturnal Bloodlust
Primitive Reaction

Vaikka kotimaisen Black Beastin musta tuli hiipui kekäleiksi vuosituhannen alkupuoliskolla parin pienjulkaisun jälkeen, tänä vuonna se on roihahtanut taas ilmiliekkeihin. Tuloksena on jäätävää poltetta hehkuva debyytti, joka nousee kertaheitolla yhdeksi tämän vuoden parhaista black metal -albumeista.

Nasevan 33-minuuttisen musiikki pohjautuu selkeästi 90-lukulaiseen skandinaaviseen mustaan metalliin, ja erityisen vahvoja ovat yhtymäkohdat Immortalin Pure Holocaustin suuntaan. Myös Black Beastilla nopeus on valttia, muttei mikään itseisarvo.

Intron jälkeiset kahdeksan biisiä ovat vallan vakuuttavia niin musiikillisesti kuin tunnelmallisesti, ja levyn kontrolloitua vimmaisuutta alleviivaa selkeän pelkistetty, muttei missään määrin kolkko soundimaailma.

Kun taustalla on vielä veikeänrujo groove, johon havahtuu usein vasta tempon laantuessa maltillisempiin lukemiin hieman yllättävissäkin paikoissa, näkemyksen ja tyylitajun vahvaa yhdistelmää ei voi kuin arvostaa. Tällainen jos mikä vaatii vahvaa kokemusta ja vakaumusta, jota ei nykyisin kovinkaan usein kuule.