Oiva osoitus siitä, miten pitkälle tradition tuntemuksella voi päästä – arviossa Doomraiser

Julkaistu Infernossa 1/2020.

Doomraiser
The Dark Side of Old Europa
Time to Kill

Italialainen Doomraiser veivaa vanhan koulukunnan tuomiomusiikkia ihastuttavan kirkasotsaisella asenteella. Troublen ja Saint Vitusin kaltaisten pioneerien vanavedessä kulkeva ryhmä kantaa esi-isiensä soihtua ylpeänä ja uhmakkaana. Minkään valtakunnan muotivirtausten tai trendien kanssa tällä ei ole mitään tekemistä. Ajan jähmettämää ja ikuistamaa hevipoljentoa kuitenkin tarvitaan nyt ja aina. Jotta muistaisimme keitä olemme ja mistä tulemme.

The Dark Side of Old Europa on perinnetietoinen levytys, mutta sille on maltettu ujuttaa mukaan viileästi ujeltavia analogisyntikoita, jotka tuovat levylle mukavaa psykedeelistä, jopa progressiivista tunnelmaa. Hevipuristien on kuitenkin turha huolestua, sillä orkesteri ei missään vaiheessa lipeä ulos asettamistaan raskaista kehyksistä.

Doomraiserin viides levy on oiva osoitus siitä, miten pitkälle tradition tuntemuksella ja sisäistämisellä voi päästä. Genren kärkinimiä ei hätyytellä, mutta levy on silti varsin ansiokas lisä lajityypin keräilijän kokoelmiin.