Perusvarmaa vastinetta rahoille – arviossa Johan Kihlberg’s Impera

Julkaistu Infernossa 4/2021.

JOHAN KIHLBERG’S IMPERA
Spirit of Alchemy
METALVILLE

Impera on veteraanimuusikko Johan Kihlbergin projekti, jonka hän perusti vuonna 2011 oltuaan kolme vuosikymmentä bisneksessä. Viiden pelkällä Impera-nimellä kulkeneen julkaisun jälkeen mies päätti viedä musiikkia raskaampaan suuntaan, mikä lienee syynä osittaiselle nimenmuutokselle.

Nytkin mukana on kivenkovia soittoniekkoja Kihlbergin tituleeratessa itseään vaatimattomasti mastermindiksi. Kitaroista vastaa power-veteraani Lion’s Sharen kepittäjä Lars Chriss ja koskettimista samaisessa yhtyeessä aikoinaan pimputtanut Kay Backlund. Europen alataajuusvastaava John Levén soittaa bassot, ja jokapaikanhöylä Snowy Shaw (King Diamond, Dream Evil, Therion) paukuttaa rumpuja. Laulajaksi on hommattu Nocturnal Ritesista tuttu Jonny Lindkvist, joka on tyylilaji huomioiden täydellinen valinta.

Mikä se tyylilaji sitten on? No, vähemmän yllättäen melodinen heavy metal, josta on paikannettavissa niin hentoja AOR-sävyjä kuin progressiivisempaakin vivahdetta.

Spirit of Alchemy tarjoaa rahoille tasaisen perusvarmaa vastinetta, muttei esittele mitään ihokarvoja nostattavaa. Nothing Will Last ja Read and Weep polkaisevat levyn käyntiin makeasti, mutta sen jälkeen mennään muutaman kappaleen ajan hieman tylsemmissä tunnelmissa. Onneksi In Heavenin ja Lost Your Life to Rock’n’Rollin kaltaiset täsmäiskut piristävät jälleen tunnelmaa.

Albumin harmittavin miinuspuoli on yksiulotteinen ja ohuenlainen äänimaisema. Niin hienoja soittosuorituksia kun levyltä löytyykin, sen tuotannossa on monotonisuutta, joka saa korvan puutumaan.