Psykedeelistä kuolometallia? Arviossa Convulse

Levyarvio julkaistu Infernossa 3/2016.

Convulse
Cycle of Revenge

Svart
3_5_kirvesta

Pari vuotta sitten kuolometallikuvioihin palannut nokialaisretkue yllättää. Paluulevy Evil Prevails oli perinnetietoisen multaista döödistä, mutta nyt kellossa on vallan eri ääni. Perinteitä luodataan tässäkin, mutta osittain eri kulmasta: levy edustaa psykedeelistä kuolometallia.

Kolmikoksi kutistuneella Convulsella on selvästi ollut tuotantovaiheessa jamimeininki pinnassa. Biisit kallistuvat autopsymaisen brutaalin mörssäyksen sijasta enemmän Kingston Wallin utuiluun, mikä saa Convulsen kuulostamaan jossakin määrin Amorphisilta.

Wah-pedaali saa kyytiä, flanger väpättää ja delay helkkää groovailevan basson ja reippaan takapotkukompin tukemana. Ronskin tykityksen tilalla on kevytprogeilevaa liihottelua. Laulu on sentään miltei tyystin tuttua röhinää, mikä alkaa olla jo epäsynkassa rikkaamman musiikillisen annin kanssa.

On mahtavaa, että vanha, soittamisen ilon pitkän tauon jälkeen uudelleen löytänyt yhtye uskaltaa uudistua ja laajentaa ilmaisuaan. Kohdakkoin meno on suorastaan mainiota, vaikka hevitatsilla jyskyvä soitto ei ehkä nousekaan aivan täyteen liitoon. Parhaiten toimivat hevimmän laidan rallit, joissa ideat rakentuvat selkeän riffirusikoinnin ympärille. Metamorfoosin jatkoa voi odotella mielenkiinnolla.