Reliikkiteos niin hyvässä kuin pahassa – arviossa Enchantment

Julkaistu Infernossa 7/2022.

29.09.2022
ENCHANTMENT
Cold Soul Embrace
COSMIC KEY CREATIONS

Enchantment oli yksi monista 1990-luvun alussa vallinneen brittiläisen doom death -huuman yrittäjistä, jotka päätyivät maanmiestensä suosion myötä pitkällä sopimuksella Century Median rosteriin. Ura jäi kuitenkin yhden albumin mittaiseksi, ja vaikka Dance the Marble Nakediä (1994) tuli kuunneltua jonkin verran, bändiä vaivasi Anatheman perässähiihtäjän leima.

Nostalgia lienee suurimpia syitä, miksi debyytti on julkaistu useampaan kertaan uusiksi, ei niinkään sen sisällöstä johtuva klassikkostatus. Menneisyyteen haikailun voimaa ei kuitenkaan voi aliarvioida, onhan se saanut tämänkin porukan palaamaan yhteen viimeisimpien uusioiden innoittamana.

Ei mitenkään yllättäen Cold Soul Embrace on reliikkiteos niin hyvässä kuin pahassa. Sen ympärillä leijuu vahva 30 vuoden takainen henki ja kuulostaapa meno osittain tuoreeltakin, mutta aivan kuten ennen, kappaleita vaivaa kolkkoudesta ja tönkköydestä johtuva tunnelman puute.

Kaikki tämä selittyy sillä, että nämä biisit on sävelletty aikoinaan kakkoslevylle, jota ei ehditty hajoamisen vuoksi äänittää. Kiehtovasta taustasta huolimatta julkaisu vain vahvistaa Enchantmentin b-luokkaisuutta.

Lisää luettavaa