Riemastuttava vauhtimetalli-ilotulitus – arviossa Toxik

Julkaistu Infernossa 7/2022.

13.10.2022
TOXIK
Dis Morta
MASSACRE

Vieraillessani levykaupassa joskus vuoden 1988 alkupuolella E. Repkan tunnistettava ja värikäs tyyli kiinnitti huomioni Toxikin hieman aiemmin ilmestyneeseen World Circus -debyyttiin.

Ostopäätöksen tekemiseen riitti pelkkä avausraita Heart Attackin kuunteleminen. Siitä ei puuttunut vauhtia, teknistä kiemuraa oli juuri sopivasti ja laulaja kiekui kovaa ja korkealta. En ollut kuullut mitään vastaavaa koskaan aiemmin – enkä ole kuullut montaa kertaa sittemminkään.

Seuraaja Think This (1989) jäi jo vähemmälle kuuntelulle, vaikka hyvä levyhän sekin on. Bändin ura hiipui, ja vaikka paluuta on nyt tehty lähemmäs kymmenen vuoden ja useamman ep:n ja singlen voimin, kolmas täyspitkä ilmestyy vasta nyt. Laillani moni tuskin odotti levyltä paljoakaan, mutta yllätys on lähes täydellinen Dis Mortan osoittautuessa yhdeksi parhaista paluulevyistä koko 2000-luvulla.

Alkuperäisestä kokoonpanosta ei ole jäljellä kuin kitaristi Josh Christian, mutta herra on pistänyt joka saralla parastaan. Musiikki on sataprosenttisen ehtaa Toxikia, aivan kuin 35 vuotta ei olisi kulunutkaan. Levy tarjoaa kerrassaan riemastuttavan monimuotoisen vauhtimetalli-ilotulituksen, jossa riittää omaksuttavaa pidemmäksi aikaa.

Lisää luettavaa