Riffit ovat hauskoja ja iskuvoimaisia – arviossa Master Boot Record

Julkaistu Infernossa 3/2020.

Master Boot Record
Floppy Disk Overdrive
Metal Blade

Master Boot Record on yhden miehen projekti, jonka elektroninen metalli ottaa vaikutteita niin chiptunesta, demoscenestä, videopelisoundtrackeistä, Bay Area -thrashistä kuin perinnehevistäkin. Anonyymina pysyttelevä herra on vääntänyt kaiken kasaan pelkästään syntikoita käyttäen, mikä on hatunnoston arvoinen suoritus, sillä kitaroihinkin on saatu synteettisyydestä huolimatta aimo annos säröä ja räväkkyyttä. Eiväthän ne aitoa asiaa korvaa, mutta toimivat tässä kontekstissa vallan erinomaisesti.

Floppy Disk Overdrive on suhteellisen pitkä (68-minuuttinen) levy sisältääkseen tämän sortin tykitystä, mutta yllättävän vaivattomasti se kantaa kestonsa. MBR on hoksannut taikoa teokselle juuri tarpeeksi vaihtelua ja yllättäviä juonenkäänteitä, jotta kuulijan mielenkiinto säilyy.

Riffit ovat hauskoja ja iskuvoimaisia, ja melodioista löytyy rutkasti tarttuvuutta. Perusasiat ovat siis kunnossa. Mitä äänimaisemaan tulee, se on keskivertoa synthwave-teosta vivahteikkaampi ja monipuolisempi. Sitä ovat tietysti jo itse sävellyksetkin.

Synthwave kasvoi suosioonsa nopeasti, mutta pikaisesti se saavutti myös tietynlaisen saturaatiopisteensä. No, onneksi genrestä löytyy muutamia laatuakteja, joiden joukkoon Master Boot Recordkin kipuaa.