Saaga jatkuu varsin väkevästi – arviossa Stratovarius

Julkaistu Infernossa 8/2022.

02.11.2022
STRATOVARIUS
Survive
EAR

Eurooppalaisen power metalin pioneereihin kohta 40 vuotta kuuluneen Stratovariuksen vaiheista saisi jo nyt mittavan biografian, mutta mikä tärkeintä, yhtyeen saaga jatkuu edelleen, vieläpä varsin väkevästi.

Survive on yhtyeen kuudestoista studiolevy, ja ensimmäinen seitsemään vuoteen. Ahkerasti keikkailevan bändin tähänastisella biisikatalogillakin pärjäisi vallan mainiosti, mutta Survivelta löytyy monta oivaa lisää Stratovarius-hittien rivistöön.

Tarttuvinta ja suoraviivaisinta laitaa levyllä edustavat riskisti tamppaava avaus- ja nimikkokappale, nopsakanrapsakka We Are Not Alone sekä vanhoille Stratokiitureille isosti kumartava Glory Days. Oman vivahteensa soppaan tuovat kokeellisemmat Broken ja Frozen in Time.

Stratovariuksen musiikillinen linja ei ole enää aikoihin vastannut yksiselitteisesti yhtyeen alkuperäistä genreluokitusta, vaan bändin sävellykset rikkovat monen muun kollegansa tavoin (tarpeettomia) raja-aitoja. Survivella asioita lähestytään aiempaa enemmän popmetallin ja jopa metalcoren näkökulmasta. Muutos onkin tässä ajassa elinehto menestystä alati janoaville ja itseään kehittäville muusikoille.

Lisää luettavaa