Sinänsä ansiokasta levyä vaivaa tarttuvuuden ja aggression puute – arviossa Dark Tranquillity

Julkaistu Infernossa 10/2020.

DARK TRANQUILLITY
Moment
CENTURY MEDIA

Göteborg-soundin esi-isä palaa neljän vuoden levytystauolta näyttämään, mistä kotikaupunkinsa melodisessa death metalissa on kyse vuonna 2020.

Moment on kahdentoista biisin muhkea paketti turvallista melokuoloa, jonka kulmat on hiottu pyöreiksi ja säröt höylätty sileiksi. Levy on terävänpehmeitä soundejaan myöten varsinainen Dark Tranquillity -malliesimerkki, eräänlainen hybridimalli kaikesta siitä, mitä yhtye on tehnyt.

Edellä seisovan kirjoitettuani totean, että rivakammat kompit on tällä kertaa jätetty pois, vaikka pientä vauhdinhurmaa hetkittäin koetaankin. Kokonaisuutena Moment sujahtaa läpi vaivatta. Ja nimenomaan kokonaisuus on avainsana, sillä yksittäiset kappaleet eivät erotu mitenkään edukseen tai haitakseen.

Laulaja Mikael Stanne esittelee runsaasti miellyttävää tavaramerkkiörinäänsä, ja hänen pehmoiset puhtaansa ovat tällä kertaa harvassa. Murinoista huolimatta sinänsä ansiokasta levyä vaivaa todellisen tarttuvuuden ja aggression puute. Koskettimet softaavat vielä entisestään jo valmiiksi vaaratonta veivaamista. Jotenkin tuntuu, ettei Dark Tranquillity saa hyödynnettyä kaikkea potentiaaliaan.