Soiton väkevyys ja hyvä fiilis välittyvät kotikuuntelussa vaivatta – arviossa Voivodin livekokoelma

Julkaistu Infernossa 10/2020.

Voivod
Lost Machine
CENTURY MEDIA

Siihen nähden, että bändissä on ovi käynyt ja scifithrashin legendalla on ikää liki 40 vuotta, tämä livekokoelma on loistava. Ja vaikka jätettäisiin moiset tasoitusaspektit huomiotta, loistava se on silti. Julkaisulle on muutenkin pätevät perusteet, kun puolet biiseistä on yhtyeen tuoreimman miehistön tuotoksia.

Voivodin ehkä kovin biisi The Unknown Knows löytyi liveversiona jo taannoiselta The End of Dormancy -ep:ltä, mutta muuten paketti kattaa tyylikkäällä tavalla yhtyeen progressiivisemman aikakauden 1990-luvun taitteesta taaemmas, aina 1980-luvun alkupuolelle. Biisikattaus on oikeastaan yhtä juhlaa.

Uudet biisit sopivat vanhojen rinnalle mainiosti, ja The Outer Limitsiltä (1993) poimittu nimikappale ja Angel Ratin (1991) The Prow ovat täysin verrannollisia vaikkapa tuoreimman The Waken (2018) Obsolete Beingsiin tai Post Society -ep:n (2016) Falliin. Yhtä hyvin toimii Dimension Hatrössilta (1988) poimittu Psychic Vacuum ja yleisön ihastuttavasti taustalaulama bändin nimikappale vuoden 1984 War and Pain -debyytiltä. Kaikki 13 kappaletta tekisi mieli mainita erikseen.

Bändi soi omalla ainutlaatuisella soundillaan energisesti ja ilmavan vankasti. Kappaleet ilmenevät turhia puristamatta ja rennolla fiiliksellä, mutta myös millään tavalla löysäilemättä tai leipääntymättä. Soiton väkevyys ja hienosti toimivan bändin yhteinen riemu kuuluvat esimerkillisesti. Äärimmäisen hyvä fiilis välittyy kotikuuntelussa vaivatta.

Ainoa asia, joka oikeaoppisesti ranskaksi spiikatussa levyssä hiukan häiritsee, on keikkamaisuuden hälventyminen biisien feidausten takia. Sekin tosin haittaa, että tässä saa potkia itseään munille entistä kovemmin, kun bändin Suomen-keikat on tullut missattua. Ja se, että tästä ei tehty vähintään tupla-albumia, tällä tatsilla vedettynä kun kuulisi mielellään isommankin läjän uniikin bändin legendaarista materiaalia.

Lisää luettavaa