Superryhmän paras ja fokusoitunein levy – arviossa Liquid Tension Experiment

Julkaistu Infernossa 3/2021.

29.04.2021
LIQUID TENSION EXPERIMENT
Liquid Tension Experiment 3
INSIDEOUT

Superyhtye Liquid Tension Experiment on ryhmä, jota on helppo vihata. Siinä tiivistyvät kaikki ne stereotyyppisset aspektit, joita virtuoottiseen instrumentaalimusiikkiin yleensä liitetään.

Mike Portnoyn, John Petruccin, Jordan Rudessin ja Tony Levinin ansiot musiikkimaailmassa ovat kiistattomat, ja kukin on instrumenttinsa suvereeni taitaja. Ensimmäiset kaksi levyä ilmestyivät 1990-luvun lopulla ja menivät kivasti läpi turboahdetun instrumentaaliprogen ystäville. Aika kului, kunnes miehet päättivät lyödä hynttyynsä jälleen yhteen reilut 20 vuotta myöhemmin. Tuloksena on ryhmän tähän asti paras ja fokusoitunein levy.

Banaalia tiluttelua on yhä tarjolla yllin kyllin, mutta nyt myös itse sävellyksiin on satsattu kunnolla. Levy alkaa hektisellä Hypersonicilla, joka on veteraanimiehiltä vaikuttava suoritus, mutta vasta seuraava kappale Beating the Odds tarjoaa tarttumapintaa mieleen iskostuvilla melodisilla teemoillaan. Ensimaistiaisena tarjoiltu The Passage of Time ei sekään ole hullumpi. Suurimman vaikutuksen tekevät kuitenkin mehukas sovitus jazzia ja läntistä taidemusiikkia populaaristi yhdistelleen George Gershwinin Rhapsody in Blue -teoksesta sekä vauhdikkaita juonenkäänteitä sisältävä päätöskappale Key to the Imagination.

Toimettomat kädet eivät näköjään aina tee paholaisen työtä, sillä vaikka korona-aika on ollut etenkin esiintyvien taiteilijoiden kohdalla enimmäkseen synkkää, se on innostanut monia lahjakkaita muusikoita käyttämään vapaa-aikansa uuden musiikin luomiseen. Näin tälläkin kertaa ja vieläpä oikein kelvollisin lopputuloksin.

Sopii mukavaksi jatkopalaksi Petruccin viime vuonna ilmestyneelle soololevylle Terminal Velocitylle.

Lisää luettavaa