Tällaisen musiikin parissa onnistuminen on hankalaa hommaa – arviossa Live Suffer Die

Julkaistu Infernossa 3/2020.

Live Suffer Die
A Voice from beyond Death
Moribund

Yhdysvallat on niin sanotun bedroom black metalin luvattu maa, ja samaan konerumpujen ja laiskasti surisevien kitarariffien kerhoon uppoaa myös entuudestaan täysin tuntemattoman Live Suffer Dien viimeiseksi jäävä – musiikista vastaava Lance Gifford nimittäin menehtyi viime syksynä – tuotos.

Albumi iskeytyy selkeästi itsetuhoisen ja kärsimystä hehkuvan black metalin piiriin, eikä tule kovana yllätyksenä, että kiekon kohdalla mainitaan esimerkiksi Bethlehemin Dictius te Necare ja Silencerin Death, Pierce Me. Erityisesti Lörd Matzigkeitusin laulujen hehkutetaan olevan ”niinku sairainta kamaa ikinä”, mutta eipä miehen suoritus eroa alansa keskiluokasta käytännössä mitenkään.

Tällaisen musiikin parissa onnistuminen on hankalaa hommaa, eikä Live Suffer Die kykene puhkumaan laiskaan ilmaisuunsa minkäänlaista energiaa. Viisi pitkää kappaletta matelee ohitse paikoin lähes rasittavan raskassoutuisesti, mutta aivan toivottomaksi levyä ei uskalla haukkua, sillä riffeistä meinaa löytyä hetkittäin jonkinlaista tarttuvuutta.

Käteen jää heikkotasoinen teos, jonka musiikilliset arvot ovat kaukana siitä, mitä synkältä ja itsetuhoiselta black metalilta voi parhaimmillaan odottaa. Ehkä tätäkin levyä kuitenkin tarvitaan mittapuuksi sille, mikä genressä on oikeasti hyvää.

Lisää luettavaa