Täysipainoinen joskin hieman yllätyksetön kokonaisuus – arviossa Minutian

Julkaistu Infernossa 3/2021.

27.04.2021
Minutian
Magical Thinking
SECRET ENTERTAINMENT

Kotimaisen Minutianin kolmas täyspitkä sisältää progressiivista rockia ja metallia, joka on velkaa lähinnä toisen ja kolmannen aallon progenimille. Yhtyeen dna:ssa on selkeästi jälkiä Marillionista, IQ:sta ja Fates Warningista.

Magical Thinking on täysipainoinen joskin hieman yllätyksetön kokonaisuus, jonka parasta antia ovat selkeästi laulut ja niiden sovitukset. Stemmoja, harmonioita ja tuplauksia on käytetty varsin kekseliäästi, mikä tuo laulumelodioiden ja sävellysten luiden ympärille oikeanlaista lihaa. Siksi onkin harmi, että laulut on miksattu ajoittain liian taka-alalle. Niitä olisi hyvin voinut korostaa enemmän.

Minutianin modus operandiin kuuluu selkeästi laajempien kokonaisuuksien painotus yksittäisten taidonnäytteiden sijaan. Turhanpäiväiseen instrumenttihiplailuun ei ole sorruttu, vaan kaikki palaset istuvat kokonaisuuteen nätisti. Se jos mikä kertoo tyylitajusta ja taidosta.

Magical Thinking ei edusta kovin maagista ajattelua, ainakaan mitä tulee musiikin omaperäisyyteen, mutta mukavan annoksen hyvällä maulla toteutettua progerockia se kyllä tarjoaa.

Lisää luettavaa