Teutonipoweria ei voi juuri tämän paremmin tehdä – arviossa Blind Guardianin uusintajulkaisu

Julkaistu Infernossa 11/2020.

21.02.2021
BLIND GUARDIAN
Imaginations from the Other Side – 25th Anniversary Edition
NUCLEAR BLAST

Vuonna 1984 perustettu Blind Guardian toimi kolme ensimmäistä elinvuottaan Lucifer’s Heritage -nimen alla, kunnes vaihtoi black metal -assosiaatioihin kyllästyneenä otsikon nykyiseen muotoonsa. Rujomman thrashin ja speedin kautta progressiiviseen power metaliin kulkeneesta orkesterista on muodostunut vuosien mittaan alansa pioneeri ja yksi genren järkähtämättömistä peruskivistä.

Blind Guardianin vuonna 1995 julkaistu viides levy Imaginations from the Other Side oli eräänlainen kulminaatiopiste yhtyeen uralla, sillä juuri tällä levyllä sen onnistui saavuttaa kaikki se, mihin aikaisemmilla julkaisuilla oli pyritty. Soitto, sävellykset ja sovitukset ovat optimaaliseen tilaansa viritettyjä.

Nuclear Blast on päättänyt julkaista levyn 25-vuotissynttäreiden kunniaksi siitä varsin muhkean uusiopaketin. Pakkaus sisältää ekstroina paitsi vuoden 2016 Oberhausenin-keikan, jolla yhtye soitti koko levyn alusta loppuun, myös vuonna 2012 uudelleenmiksatun ja -masteroidun tulkinnan sekä instrumentaaliversion albumista. Näiden lisäksi mukana on neljä demoraitaa, cover Uriah Heepin The Wizardista sekä ihan kelpo ylijäämäbiisi System’s Failing.

Mitä varsinaiseen levyyn tulee, niin eipä teutonipoweria voi juuri tämän paremmin tehdä. Ei sillä, että Blind Guardian olisi koskaan ollut genrensä perinteinen edustaja, sen progressiiviset ideat ja sovitukset kun ovat keskivertometallibändiä monimuotoisempia.

Jo yksistään uljaasti pauhaava nimikappale, jylhän aggressiivinen The Script for my Requiem ja intensiivisesti tykittelevä Another Holy War ovat vetoja, joiden ansiosta Imaginations from the Other Side ansaitsee pääsyn klassikoalbumien sarjaan

Lisää luettavaa