Tuhti paketti eeppisyyden seuraavaan potenssiin – arviossa Stratovarius-uusintajulkaisu

Levyarvio julkaistu Infernossa 1/2015.

Kuva: Stratovarius

Stratovarius
Elements Pt. 1 & 2 – Complete Edition

Ear
4_kirvesta

Stratovariuksen suurisuuntainen Elements-kaksoisratkaisu kokee toisen tulemisen mammuttimaisen juhlajulkaisun kautta. Alun perin tämän timantin puolikkaat julkaistiin vuoden 2003 alussa ja lopussa, eli tapahtumista on ehtinyt vierähtää reippaan vuosikymmenen verran.

Kahtia jaettu Elements näytti aikoinaan mallia, kuinka orkesteri ja kuoro juotetaan saumattomasti melodiseen metalliin. Näitä eeppisyyden seuraavaan potenssiin kohottavia elementtejä hyödynnetään kuuluvimmin esimerkiksi massiivisen kertosäkeen voimin jyräävällä Soul of a Vagabondilla ja kokonaisuuden 12-minuuttisella nimikappaleella.

Toisaalta – eurooppalaisen power metalin kontekstissa – tempo on levyillä usein suhteellisen alhainen. Mukana on toki muutamia hengästyttäviä ja tavoittamattomiin korkeuksiin kohoavia ohjuksia Find Your Own Voicen ja I’m Still Aliven malliin.

Timo Tolkki (kitara), Timo Kotipelto (laulu), Jörg Michael (rummut), Jari Kainulainen (basso) ja Jens Johansson (koskettimet) ovat Elements-kaksikolla verrattomassa vedossa, ja varsinkin Tolkki ja Johansson saanevat edistyneemmätkin kitaristit ja kosketinsoittajat kalpenemaan.

Complete Edition -painos kääräisee pakettiin kolme cd-levyä ja yhden dvd:n. Kaksi ensimmäistä laattaa sisältävät tietysti Elementsin molemmat osat, mutta kolmas levy on varmasti monelle se levykäärön kiintoisin osa. Platalle on näet jemmattu ”aiemmin julkaisematonta ja harvinaista” materiaalia. Tästä kuusi kymmenesosaa on kuitenkin konserttiversioita, joten anti jää lopulta vaatimattomaksi. Alussa kuultavat neljä studiotallennetta ovat peräisin Elements-kaksikon Japani- ja Ranska-painoksilta sekä singlen b-puolelta.

Laitoksen viimeiselle siivulle, dvd:lle, on puristettu 5.1-kanavainen versio Elementsin molemmista osista. Yhteensä mukana on 21 kappaletta. Surround-versiot työstettiin jo albumiparin tekovaiheessa, mutta ne jäivät lopulta hyllylle lepäämään. Eniten näistä on luonnollisesti iloa sellaisille kunnollisen kaiutinjärjestelmän omistajille, jotka ovat höylänneet perinteisen Elementsin puhki.

Lisäksi dvd-levy tarjoaa koko joukon valokuvia – ja kiinnostavimpana 16 demoa. Yhteensä sata minuuttia kestävä demokollaasi on suureksi osaksi yllättävän hyväsoundinen. Soul of a Vagabondin rumpukonedemo on tosin asia erikseen. Lisäksi materiaali eroaa sanoituksiltaan hauskasti lopullisista versioista. Haukatkaapa vaikka Fantasiaa. Freedom/Vapaus-hupailun allekirjoittanut olisi ehkä ollut mieluummin kuulematta.

Dikipakin mukana tuleva vihko on kiitettävän kattava. Kosketinsoittaja Johanssonin esimerkillisen mittavat saatesanat työntävät monet vastaavat julkaisut nurkkaan häpeämään, ja sanoitukset tarjoillaan poikkeuksellisesti jopa kolmoslevyn liveraitoihin.

Kaiken kaikkiaan Complete Edition on hyvin tuhti paketti. Se antaa kosolti ihmeteltävää varsinkin satunnaisemmalle Stratovarius-fanille. Mainittakoon vielä lopuksi, että kyseessä on 10 000 kappaleen rajoitettu painos.