Tunnistettava soundi, mutta jotain puuttuu – arviossa Nattehimmel

Julkaistu Infernossa 5/2023.

25.07.2023
NATTEHIMMEL
Mourningstar
HAMMERHEART

Entisten In the Woods… -tyyppien eli Botterin veljesten (basso ja kitara) ja laulaja-kiipparisti James Fogartyn sekä David Carterin (rummut) Nattehimmel on viime vuonna perustettu progehtava black metal -orkesteri. Biisit jatkavat klassisten Heart of the Agesin (1995) ja Omnion (1997) linjalla tiputtaen pois kaikkein rajuimmat häröilyt. Tunnistettava soundi bändillä ainakin on, mutta jotain tästä puuttuu.

En välittänyt Fogartyn lauluista In the Woodsissa, enkä oikeastaan pidä niistä Nattehimmelissäkään. Ongelma lienee siinä, että Fogarty lainaa törkeästi entisen ItW-laulajan Jan Transethin maneereja kuulostamatta kuitenkaan samalta. Transethilla on todella erikoinen ja tunnistettava tyyli, eikä tällainen apinointi aiheuta riemunkiljahduksia. Lähinnä ärsyttää.

Biiseissä ei ole mitään vikaa, vaikkei tämä ole yhtä hullua kamaa kuin In the Woods… – jonka uusin levy Diversum on taas järjettömän kova, johtuen ehkä juuri Fogartyn vaihtumisesta toiseen laulajaan.

No joo, antipatiat sikseen. Ei tämä tosiaan mikään heikko levy ole. Mourningstar maistuu varmasti In the Woods… -faneille – etenkin niille, joille myöhempien aikojen taidehörhöily ei enää iskenyt.

Lisää luettavaa