Tyylikäs paketti, joka sopii niin noviiseille kuin keräilijöille – arviossa Sabbatin boksi

Julkaistu Infernossa 6/2023.

21.09.2023
SABBAT
Mad Gods and Englishmen
NOISE

Pakanallisen ja progressiivisen thrash metalin pioneerin Sabbatin ura katkesi harmillisen nopeasti, sen alkuperäinen aktiiviaika kun käsitti vain kuusi vuotta ja kolme albumia.

Vuonna 1985 perustettu brittiyhtye imi inspiraationsa maanmiehiltään Helliltä ja Venomilta lisäten soppaan aimo annoksen raskautta, nopeutta ja raakaa energiaa. Yhtyeen tunnetuin jäsen on myöhemmin tuotantotöillään mainetta niittänyt kitaristi Andy Sneap.

Noisen julkaisema viiden levyn boksi sisältää kaksi ensimmäistä studioalbumia, BBC-liven sekä The End of the Beginning -liven niin cd- kuin dvd-formaatissa. Paketti on kaikin puolin tyylikäs ja sopii noviiseille, vaikka etenkin boksin vinyyliversio kiinnostanee myös keräilijöitä.

Debyytti History of a Time to Come (1988) on kokonaisuutena hitusen suoraviivaisempi kuin jyrkän progressiivinen konseptialbumi Dreamweaver (1989). Kummatkin levyt ovat omalla tavallaan mestariteoksia.

Bändi kehittyi lyhyessä ajassa huimasti ja poltti kenties itsensä loppuun. Kolmanteen levyyn Mourning Has Brokeniin (1991) mennessä laulaja-sanoittaja Martin Walkyier oli jo ehtinyt lähteä, ja pian sen jälkeen yhtye hajosi. Bändi palasi uudella vuosituhannella, mutta päätti hommat lopullisesti 2014.

Lisää luettavaa