Tyylilajissa hyväksi havaittuja piirteitä omanlaisellaan otteella – arviossa Nordjevel

Julkaistu Infernossa 3/2019.

Nordjevel
Necrogenesis
Osmose

Norjalainen Nordjevel ei jätä agendaansa epäselväksi: kaiuttimista tärähtää hyvin perinteikästä skandinaavista black metalia, jonka suoraviivaisuus mätkii turpaan melkoista liutaa tämän päivän muka-älykkäitä esoteerisia mustan metallin taitajia.

Necrogenesis on pääosin nopeatempoinen ja ilkeästi viiltävä kokonaisuus, jonka moottorina toimii Dark Funeralin rumpalina ”suuren yleisön” tietoisuuteen noussut Nils ”Dominator” Fjellström. Miehen tarkka, ajoittain käsittämättömissä nopeuksissa kulkeva takominen muodostuu nopeasti levyn kantavaksi voimaksi, vaikka myös riffipuolella tarjotaan tarttuvia ja selkeästi genren keskitasoa parempia rapsutteluja.

Eräänlaista Dark Funeralin, Ragnarokin ja Urgehalin musiikillista hybridiä tarjoava Nordjevel ei ole uudistamassa black metalia, vaan tarjoaa tyylilajissa hyväksi havaittuja piirteitä omanlaisellaan otteella. Necrogenesis onkin varsin hyvä tyyppiesimerkki siitä, mitä niin sanottu ylemmän keskiluokan perusblack tänä päivänä kuulostaa – ja tämä siis ainoastaan sanan positiivisessa merkityksessä.

Necrogenesis kuikuilee uhkaavasti neljän kirveen tuntumassa, mutta näinkin tavanomaiselle levylle ei uskalla antaa aivan niin kovaa pisteytystä. Perusasiat toimivat hyvin, mutta mieltä jäytää ajatus, mikä saattaisi olla lopputulema, jos yhtye uskaltaisi laajentaa operoimisaluettaan hieman…