Vähän kummallinen kokemus – arviossa Death Is Liberty

Arvio julkaistu Infernossa 9/2016.

20.01.2017
Death Is Liberty
A Statement Darkness
Concorde

Asialla ovat konkarit, vaikka äkkiseltään voisi luulla, että kyseessä on nuori orkesteri. Jyväskyläläisbändiltä löytyy näkemystä ja kunnianhimoa, mutta myös yllättävää otteen lipsahtelua. A Statement Darkness ilmeneekin vähän kummallisena kokemuksena. Harmi sinänsä, sillä kautta albumin löytyy hienoja juttuja ja bändissä on selvästi ainesta. Levy ei vain ilmennä osaamista erityisen mairittelevasti.

Bändin meno on kohdakkoin varsin kiinnostavaa, sävykkäästi aaltoilevaa metallisävyistä progea. Pinnan alla kytee mainio vaihtoehtorockin kultasuoni. Sen pariin yhtye antautuu täysin rinnoin vain hetkittäin, ja kun progeilupuolesta tulee sanomista, tyylipainotus tuntuu yhtyeelle epäedulliselta.

Ensinnäkin, yhtyeen sinänsä mukavan kotikutoinen tuotanto ei oikein palvele tarkoitustaan ja saa bändin kuulostamaan lepsulta ja laahaavalta. Myös tiukempi piiskaus tarkempiin ja jämäkämpiin suorituksiin niin taimauksen kuin sävelten puhtauden suhteen olisi tehnyt terää.

Progeilu tarkoittaa Death Is Libertylle lähinnä ylimääräisen kahdeksasosan lisäämistä sinne tai poistamista täältä ilman varsinaista sävellyksellistä funktiota. Kikkailemattomammat kappaleet, joilla bändi kuulostaa Faith No Moren, tai ehkä pikemminkin Incubusin, kaltaiselta alt metalilta, rullaavat luontevammin. Niillä bändin keskittyminen sävellyksiin ja niiden julkituominen kappaleiden ansaitsemalla tavalla kantaa huomattavasti sulavammin kuin kankeamman progeilun parissa.

Bändillä on käsissään hyvät palikat, mutta vasta kun se saa suuntansa selkeäksi ja kunnon studionatsin puikkoihin, sen lahjat pääsevät kukoistamaan.

Lisää luettavaa