Vaikuttava irtiotto – arviossa Billy Howerdel

Julkaistu Infernossa 7/2022.

01.10.2022
BILLY HOWERDEL
What Normal Was
ALCHEMY

Billy Howerdel on vaihtoehtometalliväelle luultavimmin tuttu A Perfect Circlen säveltäjän ja kitaristin roolista. Soololevyllään mies myös laulaa ja tekee ainakin pintapuolisesti selkeän irtioton APC:n kitaravetoisempaan taiderockiin. What Normal Was on laulua, tunnelmia ja ilmiasua myöten erittäin vahvasti Depeche Mode -vaikutteista syntikkapoppia, jossa kuusikielisellä on varsin pieni rooli.

Howerdelin nimellä tehty soololevy on erilaista kamaa kuin ukkelin Ashes Divide -sooloprojekti, joka julkaisi ainoan levynsä 2008. Linjaus on mielekäs, vaikka ainoana apumiehenä on nytkin rumpali Josh Freese. Goottisävyinen meininki on tummasävyistä ja tiheätunnelmaista, ja Howerdelin melodiantaju on vahvasti esillä. Kiinnostavasti instrumentoidut kappaleet, tyylikkäästi säveliä tukeva muhkea tuotanto ja lakonisessa dramaattisuudessaan toimiva laulu kantavat hienoja sävellyksiä.

Lopputulema on vaikuttava, vaikka DM-pastissimaisuus nousee paikoitellen perin vahvasti pintaan laulusoundista lähtien. Ilmaisusta löytyy myös selkeä yhteys APC:n tuotannon synteettisimpiin syövereihin. Ei ihme, sillä monimuotoiseksi paljastuva materiaali on ilmeisesti bändin Eat the Elephant -levyn (2018) prosessissa seulaan jäänyttä kamaa.

Lisää luettavaa