Veteraanien kova comeback – arviossa Evildead

Julkaistu Infernossa 10/2020.

Evildead
United States of Anarchy
SPV/STEAMHAMMER

Vuonna 1986 perustetun losangelesiläisen thrashpartion edellinen pitkäsoitto The Underworld ilmestyi vaatimattomat 29 vuotta sitten. Bändi hajosi vuonna 1995 ja on sen jälkeen aktivoitunut on/off-tyylisesti, mutta nyt palataan ja rytinällä.

United States of Anarchy on napakasti alle 35-minuuttinen yhdeksän biisin paketti jämäkkää thrashiä, joka haisee vahvasti 1980-luvulta. Evildead on vähemmän tunnettu ja jopa aliarvostettu yhtye, joka taitaa tarttuvasti demppaavan rässiriffin tekemisen jalon taidon. Äkäistä poliittista sanomaa räyhäävä ryhmä osaa myös hassutella: No Difference aloitetaan kunnon yökerhojazzilla.

Välillä vauhti on ripeää ja rässisaha laulaa, jolloin moshpitin kuhinan voi nähdä silmiensä edessä. Suuri osa levystä on kuitenkin keskitempoista ja vanhakantaista takomista. Tiukan osaamisen takaa paistaa tietynlainen punkasenne ja -ote. Laulaja Phil Flores käskyttää sanat ulos uholla, joka on enemmän lausumista kuin laulua, ja äijäkööri vetää iskevät taustakuorot juuri kuten tällaisessa old school -menossa kuuluukin.

Veteraanien comeback on kaikessa kovuudessaan positiivinen yllätys. Uusia aluevaltauksia on turha odottaa, mutta hyvin tehdylle perusrässille on aina paikkansa – jos ei muualla, niin alan ymmärtäjien sydämessä. Tervetuloa takaisin!