Yhtä aikaa välittömän lämminhenkinen ja mekaanisen viileä – arviossa Von2 Braun

Julkaistu Infernossa 11/2019.

Von2 Braun
Euroopan uudet vaatteet
Concorde

Arktiseksi ambientiksi musiikkiaan kutsuva Von2 Braun on laulaja J. Helttusen (Brüssel Kaupallinen), basisti Pete Heikkisen (The Boots, Kauko Röyhkä) ja koneista ynnä trumpetista vastaavan DJ Shaahin alias Samu Forsblomin tuore kollaboraatio, jonka surrealistinen debyytti soi synkän duurin sävellajissa.

Hiili Hiilesmaan Coal House -studiossa purkitettu albumi on tunnelmaltaan yhtä aikaa välittömän lämminhenkinen ja mekaanisen viileä. Heikkisen hypnoottisen letkeät bassokuviot ja Forsblomin trumpettisoolot tuovat kokonaisuuteen orgaanista hehkua, joka toimii oivana vastapainona taustalla sykkivälle elektroniselle äänimaisemalle. Helttusen elämänmakuiset mutta absurdit sanoitukset ja lausuva laulutyyli tuovat hyvin usein mieleen Kauko Röyhkän, vaikka musiikillisesti liikutaankin hieman eri suunnalla.

Euroopan uudet vaatteet on tasokas debyytti tuoreelta mutta ei kokemattomalta ryhmältä. Levyssä ei ole sen kummempaa valittamista kuin että osa kappaleista on ehkä hieman liiankin samasta puusta veistettyjä. Vaan mikäs siinäkään, jos puu on näin hyvää.