Ylellinen täytekakku ja runsaudensarvi – arviossa Astraal Bazaar

Julkaistu Infernossa 4/2021.

ASTRAL BAZAAR
A Sudden Realization
SECRET

Helsinkiläinen Astral Bazaar soittaa modernia psykedeelistä rockia, jossa sliipattu tuotanto kohtaa menneiden vuosikymmenten sensibiliteetit. Yhtyeen musiikki luo mielikuvia moneen eri suuntaan, oli kyseessä sitten Tame Impala, Gong, Kingston Wall tai Flaming Lips. Silti orkesterin visio kuulostaa täysin sen omalta, niin tyylitajuisesti koko paketti on toteutettu.

Bändin toinen levy esittelee entistä kypsemmän yhtyeen, joka oli vielä debyytillään (Pictures Unrelated, 2018) mallia lupaava. Myös nyt kyseessä on konseptialbumi, jonka tarina sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen, missä päähenkilö yrittää hahmottaa ja ymmärtää ympäröivää todellisuutta matkaten hiljalleen kohti valaistumista. Monipuolisen ja vaihtelevan äänimaiseman on tarkoitus heijastella päähenkilön usein ristiriitaisia ajatuksia ja tunnetiloja. Mielestäni tehtävässä onnistutaan melko hyvin. Kitaroiden ja koskettimien lisäksi äänimaisemaa piristävät saksofoni ja perkussiot, jotka mahdollistavat melko laajan soonisen perspektiivin.

Uusi laulaja Ville Manninen (myös perkussiot) on aavistuksen sävykkäämpi tulkitsija kuin edeltäjänsä, mikä on konseptin luonne huomioiden verrattoman positiivinen seikka. Myös laulusovituksiin on panostettu huomattavasti entistä enemmän, minkä huomaa etenkin runsaista efektoinneista ja huolella mietityistä stemmoista.

Vaikka A Sudden Realization on soundipoliittisesti melkoinen runsaudensarvi, levy ei kuulosta täyteen ahdetulta tai tukkoiselta. Kaikille elementeille annetaan tilaa hengittää ja elää omassa tilassaan ilman että ne alkaisivat riidellä keskenään. Astral Bazaar tarjoilee ylellistä täytekakkua, joka voi tuntua pikaisesti nautittuna äkkimakealta, mutta hiljalleen annosteltuna se on mitä mainioin elämys.