Haastis: A.R.G. on palannut

Kuusamolaiset porometallin suurlähettiläät panivat pillit pussiin 18 vuotta sitten. Nyt ne on kaivettu uudelleen esiin, ja A.R.G. nousee Jalometalli Winterfestin lavalle Oulussa perjantaina. Jatkoakin seuraa.

Teksti: Vilho Rajala Kuva: Toni Tieaho www.reindeermetal.org

Suomessa oli suuri määrä thrash/speed metal -bändejä 1980- ja 1990-lukujen taitteessa. A.R.G. -niminen yhtye tuli Kuusamosta ja teki muutaman demon ja singlen lisäksi kaksi täyspitkää levyä. Entrance (1989) ja One World Without the End (1991) ovat kestäneet aikaa montaa aikalaistaan paremmin.

Huomenna lähes kaksi vuosikymmentä telakalla ollut bändi nousee Club Teatrian lauteille. Jalometalli Winterfestissä soittavat myös Sacred Crucifix, Disare, Eternal Tears of Sorrow, National Napalm Syndicate ja Nordic Necropolis.

Kitaristilaulaja Jari Kelloniemeltä, kitaristilaulaja Vesa Säkkiseltä ja basistilaulaja Tepa Karjalaiselta on kyselty pitkin vuosia, aikovatko he vielä tehdä jotakin. Lopulta A.R.G.:n paluupäätös syntyi kuitenkin melko spontaanisti.

– Kyllä tästä voidaan oikeastaan syyttää Järkkää (Marco Järvenpää, Jalometallin promoottori), joka joskus alkutalvesta kysyi, lähdetäänkö Jalometalliin soittamaan, Kelloniemi kertoo.

Timo Hanhijoki (Crystalic, Corpset) korvaa uudessa kokoonpanossa edesmenneen alkuperäisen A.R.G.-rumpali Pasi Takkulan. Hanhijoki on Kelloniemen bändikaveri Corpsetista.

Bändi on nyt treenannut vanhoja biisejään ”mammuttitreeneillä” pisimmillään täysien työpäivien verran, kahdeksan tuntia päivässä.

– Viimeisimmissä treeneissä rupesi kuulostamaan jo vanhalta meiningiltä. Kun itse nappasin kitaran kouraan ja aloin kuunnella vanhoja levyjä, niin yllättävän äkkiä ne biisit muisti. Mutta kyllä sen huomaa, että 18 vuotta on pitkä aika, Kelloniemi hymyilee.

Suurin osa biiseistä on säilyttänyt teränsä, mutta joukossa on myös vetoja, joita ei ehkä enää tekisi samalla tavalla.

– Esimerkiksi RIP on melkoisen monumentaalinen viiden minuutin thrash-vääntö… Siinä tulee aika lailla toistoja. Mutta tietysti me soitetaan ne biisit mahdollisimman pitkälle alkuperäisessä muodossaan. Tempoja on kyllä vähän mietitty. Tarkoitus on, että yleisö saa livetilanteessa biiseistä selvää.

Bändin keikkakalenterissa on huomisen lisäksi toistaiseksi vain varsinainen Jalometalli elokuussa. A.R.G.-miehet eivät ole bändirintamalla joutilaita, koska Kelloniemellä on Corpset, Säkkisellä Anger Cell ja Karjalaisella Gorem.

– Bänditouhujen lisäksi kaikilla on omat elämät. Aikataulujen kanssa on jonkin verran tekemistä. Kaikki on vielä vähän auki.

Lisää keikkoja on joka tapauksessa tulossa. Uusista biiseistä tai äänityssessioista ei sen sijaan ole vielä ollut vakavaa keskustelua.

– Keikat on nyt pääasia, me keskitytään ensin niihin. Eihän meillä ole mitään levy-yhtiökontaktejakaan, mutta ei me toisaalta olla tästä vielä juuri mitään huudeltukaan.