Jaetesaekki

05.11.2010

Tarpeet:

paketti lenkkimakkaraa
(oikeaa sellaista)
6 tomaattia
2 keskikokoista sipulia
juustoraastetta
Aura-juustoa
tanakasti valkosipulia
jalapenoviipaleita
mustapippuria
Tabascoa

Ne, joista puhutaan vaikka samassa lauseessa, ovat ruoka ja hevi. Se, josta ei puhuta on yhtye, jonka kitaristi Heikki Matero kokkaa meille Jaetesaekin hevin kuuntelun ohella.

Tee näin:

  1. Kuori makkarat ja koverra niihin keskelle kiva ura, jonka täytät valkosipulisiivuilla ja Auralla. Aseta makkarat pellille ja päälle runsaasti juustoraastetta.
  2. Halkaise tomaatit kahtia ja koverra ne keskeltä, jolloin saat napakan ”pesän” lisukkeille. Talleta sisälmykset kulhoon. Asettele pesään valkosipulinkynsi per tomaatinpuolikas, jalapenoviipale sekä riittävä nokare aurajuustoa. Ripottele mustapippuria, siitä tomaatit tykkäävät. Laita tomaatit pellille ja kuorruta juustoraasteella.
  3. Kuori sipulit ja halkaise ne pariin kertaan. Sipulit myös samalle pellille. Erinäiset grillaus- ja marinadikastikkeet (jos sattuu löytymään) antavat näille mukavasti väriä ja makua.
  4. Tyrkkää koko komeus uuniin 225 asteeseen noin 20 minuutiksi tai kunnes juusto ottaa väriä.
  5. Kakun ollessa uunissa ota tomaattien sisälmykset käsittelyyn. Hienonna kiinteät osat silpuksi, kunnes sinulla on ns. tomaattimurskaa. Lisää reilulla kädellä Tabascoa ja mustapippuria, ripaus aromisuolaa toimii myös mainiosti. Sekoita hyvin.
  6. Jaa ruoka kahdelle lautaselle ja viimeistele makkarat äsken tehdyllä ”kastikkeella.”

Heikin oma luonnehdinta:
”Viritellyt tomaatit tarjoavat suhteellisen miellyttävän makuelämyksen pienellä vaivalla. Mutta yleisesti ottaen, ovatko tomaatit sitä oikeaa ruokaa? No eivät. Makkarat kompensoivatkin tätä näkökulmaa juuri sopivasti, ja uunimakkarahan toimii aina. Tosin sen täytyy olla ihan sitä oikeata makkaraa, ei viiden sentin ö-luokkalaista. Kokonaisuutena varsin näpsäkkä, helppotekoinen paketti kahdelle. Kaikki hoituu yhdellä pellillisellä, tiskiä ei juurikaan synny ja itse ruoka hakkaa ’perusmakaronijauheliharanskalaiset’, mitä usein tulee tehtyä kiireessä.”

Megan tuomio:
”Uunilenkki on klassikko, jonka suosio hiipui 80-luvulla mikroaaltouunin yleistymisen myötä. Paljon helpommin valmistettavaa ruokalajia tuskin löytyy, etenkin jos kyseessä on uunilenkin perusversio, jossa makkaraan tehtyihin viiltoihin tungetaan juustoa. Näin puolta astetta haastavampana ja paria maukkaampana versiona kyse on varsinaisesta sapattilounaasta,

mega_low
joka ei vaadi kokilta saati tämän kukkarolta liikoja. Juustoon kannattaa kuitenkin satsata ja käyttää halvimman sijasta kunnolla maistuvaa tavaraa, kuten vaikkapa mustaleimaemmentalia tai savujuustoa. Juustogratinointi lenkille on sama kuin hassu hattu paaville.”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden
sivuilla tutkiva kulinaristi Miika ”Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku
vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa