Seitä soijassa – kokkausvuorossa Skeletal

Resepti julkaistu Infernossa 3/2017.

25.07.2017

Englantilaiset käyttävät perusasioista puhuttaessa termiä ”meat and potatoes”. Suomen oloihin sopisi ”potut ja kala” – ainakin jos kyse on death metalin ytimessä olevan Skeletalin musiikista tai sen rumpalin Josan annoksesta. Nyt ei hienostella vaan mätetään yksinkertaisen maistuvasti.

Tarpeet
– pottuja
– 400 g (tai 4 kpl) Alaskan
– seitipaloja tai -fileetä
– kunnon voita
– valko- ja mustapippuria
– merisuolaa
– soijakastiketta

Jälkiruoka
– 200 g purkki rahkaa
– 0,5 dl maitoa
– mustikkaa, vadelmaa ja mustaherukkaa
– sokeria
– vaniljasokeria

Tee näin:
1. Ota kala sulamaan hyvissä ajoin. Laita perunat kiehumaan ja tee sillä välin salaatti sekä jälkiruoka.
2. Paista kala pannulla, ja kun se on kypsää, lisää soijakastike, suola ja pippurit.
3. Jos kalapalat eivät tahdo pysyä kasassa, niistä voi aivan hyvin tehdä perunoiden kanssa ”muhennosta”.

Jälkiruoka:
1. Sekoita rahka ja maito keskenään.
2. Lisää sekaan sulaneet, itse syksyllä kerätyt marjat sekä sokeria, vähän, koska sitä on kaupan valmisrahkoissa aina liikaa. Lopuksi hyppysellinen vaniljasokeria antamaan makua.

Josan luonnehdinta:
”Semiterveellinen vaihtoehto, kun haluat palautua esimerkiksi rankan festariviikonlopun jälkeen takaisin arkeen. Nasakkaa perusruokaa rikkailla mauilla. Kyljessä toimii perussalaatti, eli kurkku, tomaatti ja jääsalaatti, tai miksei vaikka pakastevihannekset. Juomaksi voisi sopia valkoviini, mutta sitä nyt ei juo kuin pahimmassa krapulassa, joten suosittelen suomalaista nelosolutta paikkaamaan pippurin ja soijan tuoman janon. Lounasaikaan toimii marjamehu tai vesikin.”

Megan tuomio:
”Totaalisena lihansyöjänä kala on tupannut aina jäämään paitsioon, vaikkei siinä ole todellakaan mitään vikaa. Tämän nopeammin tai yksinkertaisemmin ei fisua voi palauttaa ruokavalioon, eikä maussakaan ole valittamista. Uunissa valmistettaessa kalapalat saa rapeammiksi helpommin, mutta tällöin soossi pitää valmistaa jollain muulla konstilla. Yksi vaihtoehto voisi olla simppeli kermaviilikastike, ja jos haluaa jatkaa hienostelua ilman että kokkailu menisi liian kompleksiseksi, pottumuussi sitruunankuorella ja -mehulla maustettuna toisi sopivaa lisäluksusta ateriakokonaisuuteen.”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa