Ilmoitus: Lainojen vertaileminen tuo säästöjä

Kuluttajan voi olla hankala valita itselleen sopiva laina, sillä laintarjoajia on todella paljon ja lainojen vertailu vie aikaa. Lainaa ei kuitenkaan kannata hakea aivan mistä tahansa, sillä palveluissa sekä niiden laadussa on suuriakin eroja.

ILMOITUS Yllättävän elämäntilanteen vuoksi saattaa olla tarpeen ottaa lainaa, jotta ongelmatilanteeseen saadaan ratkaisu. Myös itsensä hemmottelu esimerkiksi lomamatkalla vaatii joskus lainan ottamisen, jotta haaveen toteutus mahdollistuu. Lainan hakeminen internetissä on nykyään todella helppoa ja onnistuu muutamalla klikkauksella, mutta kuluttajalle voi muodostua ongelmaksi lainantarjoajien valtava määrä. Mistä tietää mikä lainantarjoaja on luotettava, mikä laina olisi itselle juuri se paras, ja ennen kaikkea mistä saisi aikaa tämän pohdinnan vaatimaan lainojen vertailuun? Erilaisia lainoja kuluttajien puolesta vertaileva Loanscouter tuo tähän arjen ongelmaan ratkaisun.

Miksi lainoja tulisi vertailla?
Ostaessasi mitä tahansa tuotetta teet yleensä vertailua. Selvität mistä tuotteen saa sinun koossasi, edullisimmalla hinnalla, millaiset osa-maksumahdollisuudet tuotteelle on, ja niin edelleen. Samantapainen vertailu kannattaa tehdä myös lainoille ennen lainahakemuksen lähettämistä saatikka lainasopimuksen allekirjoittamista. Ilman vertailua saatat saada itsellesi huonosti sopivan, kalliin ja muutenkin vääränlaisen lainan. Koska lainojen vertailu itse on työlästä eikä välttämättä anna täysin oikeaa kuvaa, on viisasta hyödyntää erilaisia lainojen vertailupalveluita, kuten pohjoismaalaista Loanscouteria. Tällöin saat kattavat tiedot eri lainantarjoajista ilman, että itse joutuisit käyttämään paljon aikaa niiden etsimiseen.

Lainojen vertailussa tärkein huomioon otettava asia on lainantarjoajien luotettavuus. Esimerkiksi Loanscouterin vertailemat rahoittajat on kaikki todettu luotettaviksi. Hämärät toimijat sen sijaan jätetään vertailun ulkopuolelle, jotta kuluttajat säästyvät harmeilta, joita kyseiset lainantarjoajat mahdollisesti aiheuttaisivat. Epäluotettavia rahoituspalveluita on nykypäivänäkin valitettavasti olemassa, joten yrityksen luotettavuus on tärkeää ja siitä tulisi ottaa selvää ennen lainan ottamista. Luotettavan rahoittajan kanssa toimiessaan kuluttaja voi ottaa rennosti ja luottaa siihen, että lainan kanssa toimitaan etukäteen sovittujen sääntöjen mukaan ilman yllätyksiä.

Lainoja kannattaa vertailla myös taloudellisista syistä. Vertailu auttaa kuluttajaa varmistamaan, että hän saa edullisimman tarjolla olevan lainan. Eri lainantarjoajien palvelut voivat nimittäin vaihdella suuresti aina myönnettävän lainan koosta takaisinmaksuajan pituuteen ja koron suuruuteen. Esimerkiksi todellinen vuosikorko vaihtelee eri rahoituspalveluilla nollasta prosentista jopa yli 50%, mikä vaikuttaa suuresti lainakuluihin. Lainaa ei kannata siis välttämättä ottaa ensimmäiseltä mieleen tulevalta lainantarjoajalta, vaan on tärkeää tarkastella minkä rahoittajan palvelut sopivat yhteen omien tarpeiden kanssa. Esimerkiksi pikavippi voi olla todella kallis ratkaisu yleensä erittäin korkean korkonsa vuoksi, jos kuluttajan tarve vaatii pidempää maksuaikaa. Pienenkin ajan käyttäminen lainojen vertailutaulukon tutkailuun voi tuoda jopa satojen eurojen säästöt joka kuukausi, kun taas hätäinen päätöksenteko saattaa aiheuttaa turhaa stressiä ja ylimääräistä rahanmenetystä jo valmiiksi tiukassa tilanteessa.

Tarkempi tutustuminen lainantarjoajien toimintatapoihin kannattaa
Hyödyntämällä lainojen vertailua kuluttajan on mahdollista tutustua rahoitusyhtiöihin ja saatavilla oleviin lainoihin yhdellä silmäyksellä kätevän taulukon avulla. Lainavertailussa vertailun kohteena ovat lainamäärä, laina-aika ja todellinen vuosikorko. Nämä tiedot ilmaistaan taulukossa usein tietyltä väliltä, esimerkiksi laina-aikana voidaan mainita 30-365 päivää ja kuluttaja voi itse lainahakemusta tehdessään määritellä haluamansa laina-ajan tältä väliltä.

Lainavertailutaulukossa kerrotaan lisäksi lainantarjoajien vaatimukset onnistuneelle lainahakemukselle, kuten ikäraja, maksuhäiriömerkintöjen vaikutus lainan saamiseen ja vaaditaanko lainan saamiseksi verkkopankki vai ei. Näiden tietojen saaminen ennen lainahakemuksen tekemistä on hyödyllistä, sillä kuluttaja säästää aikaa lähettäessään lainahakemuksen sellaiselle lainantarjoajalle, jonka vaatimukset kohtaavat kuluttajan omat realiteetit. Esimerkiksi maksuhäiriömerkintä tuo lainanhakijalle kielteisen päätöksen useiden lainantarjoajien kohdalla, joten tällaisille rahoittajille on yksinkertaisesti ajanhukkaa lähettää lainahakemus. Sen sijaan hakemus kannattaa lähettää lainantarjoajalle, joka ei näe maksuhäiriömerkintää lainan myöntämistä estävänä tekijänä. Lisätietoina kerrotaan niin ikään muun muassa mahdollisista lainan ottamiseen liittyvistä perustamis- ja tilinhoitomaksuista, joten ne eivät tule yllätyksenä myöhemmin vaan niihin osataan varautua jo etukäteen.

Loanscouterin sivustolta löytyy lisäksi kattavasti yleistä tietoa eri lainantarjoajista ja heidän toimintatavoistaan, joten kuluttaja pääsee tutustumaan rahoittajaan ja todella tietää millaiselta toimijalta on lainaa ottamassa. Useat muut lainanvertailusivustot eivät tarjoa tällaista kattavaa yleiskatsausta vaan ainoastaan lainojenvertailutaulukon, joka ei vielä kerro kaikkea tarvittavaa lainantarjoajasta. Tutustuminen lainantarjoajaan selventää kuluttajalle onko kyseinen rahoittaja juuri hänelle sopiva.