Alissa White-Gluz avautui entisestä bändistä saamistaan potkuista – The Agonist -leirin näkemys asiasta on kovin erilainen

03.05.2017

Alissa White-Gluz hyppäsi entisestä yhtyeestään, kanadalaisesta The Agonistista ruotsalaisyhtye Arch Enemyn laulajaksi vuonna 2014. Ero tapahtui tuolloin varsin siististi ainakin julkisuudessa, mutta kulisseissa asiat eivät ilmeisesti sujuneet ihan niin hyvissä merkeissä.

Ensin Alissa White-Gluz avautui Hatebreed-nokkamiehen The Jasta Show -podcastissa saaneensa potkut perustamastaan The Agonistista ja kuvaili tapahtunutta ”pahimmaksi selkäänpuukotukseksi”, mitä laulaja on koskaan kokenut. White-Gluz sanoo, ettei hänellä ollut aikomustakaan erota yhtyeestä, vaikka hän ottikin Arch Enemy -pestin vastaan.

Angela [Gossow] ja Michael [Amott] Arch Enemystä pyysivät minua bändiin ja kysyin, voinko jatkaa omassa bändissäni. Heistä se oli ihan ok ja olisimme voineet sovittaa bändien aikataulut niin, että molemmat saadaan toimimaan. Olin ollut jonkun aikaa Kamelotissa [vierailevana kiertuelaulajana] ja päätin jättää sen pois ja keskittyä vain Arch Enemyyn ja omaan bändiini. Se oli minun lapseni: minä kasasin bändin, annoin sille nimen, piirsin logon ja niin edelleen”, White-Gluz muistelee.

”Kerroin muille, että minua on pyydetty mukaan erääseen bändiin, mutta olen kirjoittanut salassapitosopimuksen enkä voi kertoa mistä bändistä on kyse. Kerroin lopettavani Kamelotissa ja jatkavani edelleen Agonistissa, sanoin sovittavani aikataulut siten että voin tehdä molempia bändejä. Vakuutin ettei Agonist tule kärsimään millään lailla ja luulin kaiken olevan kunnossa. Heinä-elokuussa olin kiertueella Agonistin kanssa, syyskuussa Kamelotin mukana, lokakuussa kiersimme Eurooppaa jälleen Agonistin kanssa ja myöhemmin joulukuussa teimme vielä muutamia paikallisia keikkoja. Kaikilla tuntui olevan hyvä meininki.”

”Yhtäkkiä kesken joulukuun kiertueen muut ilmestyivät kotiini ja sanoivat, että meidän täytyy jutella. Olin ihan että mikä tämä hätäkokous on? He istuivat alas ja käytännössä potkivat minut ulos omasta bändistäni. Yksi heistä oli antanut uhkavaatimuksen, että joko minut erotetaan tai hän itse ei enää jatka bändissä.”

”Kuvittele olevasi avioliitossa. Teimme kolme albumia, joten sinulla on kolme lasta. Yhtenä päivänä menet kotiin, jonka olet itse rakentanut ja löydät aviopuolisosi pettämässä sinua toisen ihmisen kanssa. Ja sen sijaan, että yrittäisitte selvittää asioita puhumalla, he potkivat sinut ulos talostasi ja vievät lapsesi. Siltä se kirjaimellisesti tuntui.”

The Agonist -kitaristi Danny Marino julkaisikin sittemmin pitkän vastineen White-Gluzin syytöksille ja kommenteille. Yhtyeen mukaan White-Gluz piti bändiä tarkoituksella pimennossa ja joutui sen vuoksi perumaan kiertueita. Yhtye sai kuulla White-Gluzin liittyneen Arch Enemyyn bändien yhteisen levy-yhtiön A&R-henkilön kanssa, joka luuli yhtyeen tienneen, mistä on kyse.

”Olemme yrittäneet välttää julkista välienselvittelyä, joka vain ruokkii draamaa ja negatiivisuutta, mutta Alissan viimeaikaisten kommenttien vuoksi meidän on rikottava hiljaisuus. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin puhua kaksinaamaisuudesta sekä pitkäaikaisista ongelmistamme, jotka johtuivat Alissan manipuloivasta ja epäammattimaisesta käytöksestä, fanien, kiertuehenkilökunnan ja tuottajan epäkunnioituksesta sekä lukuisista pimahduksista. Nämä kaikki vaikuttivat bändiin niin studiossa, kiertueella kuin kulisseissa ja johtivat lopulta päätökseemme vaihtaa laulajaa”, Marinon novellimitassa oleva tiedote alkaa.

”Syyttäessään meitä pettämisestä, Alissa jättää kertomatta vuosia kestäneestä petoksesta, joka sitä ennen tapahtui. Hän otti virallisesti paikan Arch Enemyssä ja piti meidät pimennossa. He tekivät levyn ja suunnittelivat kiertueita ja muita bisnesliikkeitä ennen kuin meille kerrottiin yhtään mitään. Kuukausia myöhemmin Alissa kertoo meille liittyvänsä nimeltämainitsemattomaan bändiin ja sanoo, ettei se vaikuta Agonistiin. Pyysimme monet kerrat lisätietoja, jotta voisimme suunnitella omaa tulevaisuuttamme, mutta pyyntöihimme ei vastattu. Olimme turhautuneita ja teimme sen myös tiettäväksi. Pidimme palavereja, joissa kerroimme ettei näin voi jatkua. Meillä oli sovittuna kiertueita ja festivaalikeikkoja ja meidän oli saatava tietää, pystymmekö hoitamaan ne sovitusti vai emme. Lopulta Alissa sanoi joutuvansa perumaan kaikki tulevat kiertueemme, joihin lukeutui ensimmäiset keikkamme Euroopan festivaaleilla. Tajusimme, että tulemme olemaan ikuisesti tämän toisen bändin varjossa.”

”Alissa oli tässä vaiheessa eronnut Agonistista jo kolmesti, joten olimme jo etsineet mahdollisia tuuraajia ennen tätä tapausta. Yritimme kuitenkin viimeiseen asti korjata tilanteen ja pidimme Alissankin mainitseman ’hätäpalaverin’. Sanoimme tietävämme koko kuvion, josta levy-yhtiön edustaja lopulta kertoi meille. Uhkavaatimus ei tullut yhdeltä jäseneltä vaan koko bändiltä: emme hyväksyneet Euroopan-keikkojen perumista ja halusimme varmistaa, että saamme uuden levyn tehtyä. Olimme valmiita perumaan kaikki muut keikat, kunhan soittaisimme samoilla festivaaleilla joissa Arch Enemykin tulisi soittamaan, mutta tämä ei kelvannut Alissalle. Meille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin vaihtaa laulajaa.”

Samaa rataa jatkuu vielä sivukaupalla Blabbermouthin julkaisemalla tiedotteella, jonka voit lukea kokonaisuudessaan täällä. Mutta kaikesta päätellen tämäkään ero ei lopulta sujunut kovin selvissä merkeissä ja hyvässä yhteisymmärryksessä, mikä on sääli.

Lisää luettavaa